Kultura

U Banskom dvoru izložba slika u organizaciji Sestrinstva manastira Jasenovac (VIDEO)

Sestrinstvo manastira Jasenovac organizuje izložbu slika “Sveti Novomučenici Jasenovački u svjetlosti Vaskrsenja”, u maloj sali Banskog dvora u Banjaluci.

Izložba će biti postavljena od 2. do 14. septembra 2018. godine a svečano otvaranje izložbe će biti upriličeno 2.9. u 19 časova.

Izložba se oragnizuje po blagoslovu Episkopa banjalučkog g.Jefrema i Episkopa pakračko-slavonskog g.Jovana

Gospodin Jovan, Episkop pakračko-slavonski je, tim povodom, napisao sljedeće riječi:

Godinama i desetljećima poslije Kosovske bitke, Pećka patrijaršija i njen narod su se s velikim trudom mučili da pojme i u crkveno-narodnom umu uobliče krsno-vaskrsni Kosovski boj.

Jovan, Episkop pakračko-slavonski
Jovan, Episkop pakračko-slavonski

Taj trud je porodio i natpis despota Stefana na stubu na Gazimestanu, i kosovski ciklus naše epske poezije, i sve ono što će kao Kosovski Zavjet od tada činiti srž bića srpskog naroda i pomjesne Crkve Srpske. Kruna Kosovskog Zavjeta jeste kult Svetoga cara Lazara, kojeg je kao „svetopočivšeg“ prvi put pomenula njegova kćer, Jelena Balšić, u ktitorskom natpisu svoje grobne crkve Blagovještenja Bogorodičinog na gorici Beška na Skadarskom jezeru.

Da uobliči sjećanje na svoje Novo Kosovo – Jasenovac, Pravoslavnoj Crkvi i srpskom narodu kao da je trebalo još više vremena. Od Skenderevog klika Majke Knešpoljke na Paležu na Kozari na Preobraženje 1942. godine, preko podizanja Bogdanovićevog Cvijeta 1966. godine, preko osveštanja obnovljenog hrama Svetog Jovana Preteče u Jasenovcu 1984. godine, do dolaska Carigradskog Patrijarha u Jasenovac koji se zbio u naše dane – 2016. godine, uobličava se spomen Novomučenika Jasenovca kao najdragocjenijeg dara koji je naš narod prinio Hristu raspetome i vaskrslome.

I gle čuda – jedna monahinja, koja je svoj inočki život započela na istoj toj Beški na Skadarskom jezeru, stavlja pred nas vječno žive Jasenovačke mučeničke cvjetove, ali u takvom vijencu u kome su oni upleteni skupa sa njenim sestrama Manastira Jasenovca, s narodom koji živi s Manastirom, s vladikama i patrijarsima. A svi oni – ili svi mi – u njenim slikama činimo cvjetni vijenac, procvali trnov vijenac na glavi Vaskrsloga Hrista, koji se u Jasenovcu saraspinje i savaskrsava.

Jovan, Episkop pakračko-slavonski

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!