Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

NERASVIJETLJENA UBISTVA MAUZERA, MARKOVIĆA I KNEŽEVIĆA “Nove momente” veterani žele da predoče anketnom odboru

Veterani boračkih udruženja RS zatražiće da u Narodnoj skupštini Srpske bude formiran anketni odbor s ciljem rasvjetljavanja ubistava visokih policijskih i vojnih funkcionera, prije svega Srđana Kneževića, Ljubiše Savića Mauzera i Željka Markovića.

Predsjednik Udruženja veterana “Panteri” Bijeljina Petar Cvjetinović izjavio je da veterani žele da znaju dokle se došlo u predmetima i istagama povodom ubistava visokih policijskih i vojnih komandanata Vojske Republike Srpske, jer ima novih momenata, koje će, kako kaže, saopštiti anketnom odboru.

– Svima je poznato da krivično djelo ubistvo ne zastarijeva. To su uvijek aktivni predmeti, a ubijeni su važni ljudi koji ne smiju da budu zaboravljeni – rekao je Cvjetinović. 

Zahtjev za formiranje novog anketnog odbora u Narodnoj skupštini RS, koji bi radio po uzoru na slučaj “Dragičević”, izazvao je nove podjele u poslaničkim redovima. Ipak, većina je uvjerena da takav odbor ne bi ništa konkretno uradio, dok bi u svemu, kao i u slučaju “Dragičević”, izdominirala politika.

Radovan Višković

– Narodna skupština RS ne bi smjela i ne može po zakonu i ustavu da se bavi tim stvarima. Ona je već nekoliko puta, kada su bili izvještaji i MUP i tužilaštva, tražila da upravo te institucije rasvijetle ta ubistva. I ovaj put tražim od policije, a prije svega tužilaštva da učine maksimalan napor da se konačno, poslije toliko godina, i ta ubistva rasvijetle, a počinioci kazne – rekao je šef poslaničkog kluba SNSD u NS RS Radovan Višković.

Izbori

Poslanik SDS i član Anketnog odbora koji se bavio slučajem “Dragičević” Nedeljko Glamočak smatra da bi formiranje anketnog odbora radi rasvjetljavanja ubistava visokih policijskih i vojnih funkcionera imao svrhu, ali samo ako bi se uspostavio poslije izbora. Rad takvog odbora, smatra Glamočak, mogao bi da da vjetar u leđa tužilaštvu, MUP i sudovima da nastave da rade da se i ti slučajevi rasvijetle.

Nedeljko Glamočak

– Formiranje anketnog odbora za pojedinačne slučajeve, pogotovo sada kada se ušlo u kampanju i kada su mnogi poslanici na listama, ne bi služilo svrsi. Anketni odbor je skupštinsko tijelo koje se formira zbog određene problematike, a uglavnom se bavi radom institucija RS. Mi smo, kao anketni odbor u slučaju “Dragičević”, utvrdili mnogo propusta u tužilaštvu, MUP i Zavodu su sudsku medicinu. Na kraju se pokazalo da smo bili u pravu, jer je tužilaštvo konačno kvalifikovalo djelo – rekao je Glamočak.

Trend

Poslanik Slobodnog demokratskog srpskog kluba Darko Banjac kaže da je već upozoravao u NS RS da će nakon formiranja jednog, uslijediti zahtjevi za uspostavljanje novih anketnih odbora koji bi se bavili osjetljivim temama, a koje su u isključivoj nadležnosti pravosudnih institucija. 

– Suština je da NS RS ne može i ne treba da se bavi bilo kakvim slučajevima koji nisu u njenoj nadležnosti, a pogotovo poslom istražnih organa, odnosno tužilaštva, policije i sudova. Skupština ne može preuzeti niti njihova ovlašćenja niti da se baviti tom vrstom posla. Jer, ako bi NS RS za svaki pojedinačan slučaj formirala anektni odbor onda bi bila i tužilaštvo i sud, a u nekim situacijama i policija. Ona je najviši zakonodavni organ koji treba da se bavi donošenjem zakona i da se bavi sa onim što je propisano Ustavom. Ne može NS RS sa 42 glasa “za” ili sa 42 glasa “protiv” reći da nešto jeste ili nije krivično djelo – ističe Banjac.

Teško do rezultata

U PDP kažu da nemaju ništa protiv formiranja anketnog odbora kakav zahtijevaju veterani, ali poučeni iskustvom oko slučaja “Dragičević”, smatraju da se teško može nešto postići.

– Imali smo problema sa radom ovog anketnog odbora, a zamislite kako bi bilo teško raditi novom, koji bi nakon toliko godina trebalo da utvrđuje činjenice i okolnosti, pri čemu možda neki od svjedoka više nisu ni živi – kaže poslanik PDP u NS RS Miroslav Brčkalo.

Ubistva

Srđan Knežević – bivši komandant specijalne jedinice VRS „Beli vukovi“ i nekadašnji zamjenik načelnika CJB Srpsko Sarajevo ubijen je 7. avgusta 1998. u Palama, pod nerazjašnjenim okolnostima.

Željko Marković – načelnik CJB Istočno Sarajevo, ubijen je 24. septembra 2002. godine pred porodičnom kućom u Sokocu. Nalogodavci i izvršioci ubistva još nisu pronađeni.

Ljubiša Savić Mauzer – nekadašnji komandant Garde „Panteri“ i načelnik Uprave policije RS ubijen je 7. juna 2000. godine u Bijeljini. Sud BiH osudio je Đorđa Ždralu na 20 godina zatvora zbog ubistva Mauzera. U postupku je dokazano da je ubistvo planiralo i organizovalo više osoba, koje su poznate izvršiocu, ali je njihov identitet i dalje nepoznat.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button