Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Operisana gigantska aneurizma na UKC RS

Ljekari Službe za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske prvi put su uradili komplikovan operativni zahvat kod pacijenta koji je nekoliko mjeseci bolovao od simptomatske subklavijalne bolesti, a uspješno je urađena i operacija gigantske aneurizme, potvrđeno je danas iz ove zdravstvene ustanove.

Generalni direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da su ove operacije veoma rijetke i u mnogo razvijenijim i većim centrima, ističući da je zato ponosan što se one danas rade veoma uspješno u UKC-u.

“Ponosan sam na vaskularnu hirurgiju, sa doktorom Milankom Maksićem na čelu, koja radi nasloženije operacije koje se danas rade u svijetu”, izjavio je Đajić novinarima.

On je rekao da će pacijenti, osim tretmana kojeg imaju od ljekara, biti veoma zadovoljni smještajem nakon 22. septembra, kada se hirurške klinike UKC-a presele na lokaciju Paprikovac.

Načelnik Službe za vaskularnu hirurgiju Milanko Maksić rekao je da su ljekari ove službe u kratkom periodu radili dva zahvata, i to zahvat orijaška aneurizma kod pacijenta starog 83 godine, a kod kojeg je prije 35 godina urađena resekcija želuca, te prvi “kros over” takozvanih subaortnih grana kod pacijenta starog 53 godine.

On je rekao da se oba pacijenta dobro osjećaju, te da je ponosan na sebe i svoje kolege.

Maksić je pojasnio da je urađen veoma komplikovan operativni zahvat kod pacijenta starog 53 koji je nekoliko mjeseci bolovao od simptomatske subklavijalne bolesti – zamaranje ruke prilikom rada zbog hroničnog začepljenja potključne arterije.

On je rekao da se specifičnost ovog zahvata ogleda u tome što se pacijentu rekonstruiše arterija /krvni sud/ u lijevoj ruci i pravi se premosnica iz arterije iz desne ruke bez otvaranja grudnog koša.

Prema njegovim riječima, kod drugog pacijenta starog 83 godine, uspješno je urađen zahvat gigantske aneurizme.

“Aneurizma je bila oko 20 centimetara i bila je izuzetno teška raditi zato što je bila upaljena, a olakšavajuća okolnost je bila što pacijent nije bio debeo”, rekao je Maksić i dodao da je operacija vrlo dobro prošla.

On je rekao da operacija abdominalnih aneurizmi nije rijetka, ali da se na ovako orijaškoj aneurizmi rijetko nađe.

“Ovo je jedna od najvećih dosada rađenih, jednu sam uradio prije 10 godina, od 17 centimetara”, rekao je Maksić i dodao da je ponosan na svoje asistente, instrumentarke i anesteziju, ističući da se ovakvi zahvati ne mogu bez njih uraditi.

On je rekao da je ovo uspjeh cijelog UKC, te zahvalio svojim učiteljima na koje je, kako je rekao, ponosan, te svim kolegama od kojih je učio i kolegama sa Institua za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Maksić je rekao da se preseljenjem hirurških klinika na lokaciju Paprikovac očekuju fantastični uslovi za pacijente, ističući da će sobe biti dvokrevetne, a ne kao na aktuelnoj lokaciji gdje su sobe sa osam i devet kreveta.

On je rekao da na lokaciji Paprikovac očekuju da bude obezbijeđena sala za vaskularnu hirurgiju, gdje će se svakodnevno obavljati zahvati.

“Onda ćemo moći da razvijamo pravu vaskularnu hirurgiju sa svakodnevnim operativnim programom”, rekao je Maksić.

On je istakao da stasavaju mladi ljudi i da treba u njih ulagati.

Osamdesetotrogodišnji Radovan Pavlović iz Bijeljine rekao je da se osjeća dobro, da nema tegoba i da će danas kući, ističući te da mu je doktor Maksić spasio život i da sada živi drugim životom.

Izvor
SRNA
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button