Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

RODITELJI NA RUBU ŽIVACA Zbog gužvi na dječjoj hirurgiji čekaju po četiri sata

Gužva, vrućina, zagušljivost, skoro je svakodnevna slika u ambulanti dječje hirurgije na Paprikovcu, gdje roditelji sa djecom na pregled znaju čekati i po četiri sata.

Zar naša djeca ne zaslužuju bolje, pitaju građani, izrevoltirani uslovima i organizacijom rada u ovoj ambulatni Univerzitetskog kliničkog centra RS. Oni koji su jednom prošli kroz ovu, kako kažu, “paklenu čekaonicu”, nadaju se da djecu više nikada neće morati dovoditi na te preglede. Ambulanta radi od devet časova, ali mnogi roditelji požure doći već u sedam kako bi prvi predali knjižicu. Red pacijenata stvori se tako mnogo prije nego što doktor dođe.

– Čekao sam sa djetetom od 9.30 do 14.10 časova, i to ne bih ni došao na red da u 14 časova nisu otvorili drugu ordinaciju, a odnekud se stvorio drugi doktor. Bilo je ljudi koji su dosli u sedam sati ujutro i čekali do 12, pola jedan. Problem je što radi samo jedna ordinacija i jedan doktor tako da je gužva neminovna, a djeci u maloj čekaonici vrućina, plus promaja, nema nikakve zanimacije za njih. Sva ta djeca su većinom povrijeđena i to lakši i teži lomovi- ispričao nam je roditelj koji je nedavno vodio dijete na pregled.

Situacija je ovako haotična godinama, govore pacijenti, ali i pored njihovih pritužbi, dodaju, ništa nije urađeno da se smanji vrijeme čekanja u hodniku. Najgore od svega ipak im je, što se i ovdje, kako tvrde, vrednuju poznanstva, pa najbolje prolaze djeca čiji roditelj “imaju vezu” da uđu preko reda, dok ostalima ostaje samo da gledaju.

– Ovo je prevršilo svaku mjeru, ničije dijete nije vrednije od ostalih. Lično sam vidio kada je čovjek telefonom pozvao nekog od medicinskih radnika da ga, zbog velike gužve, uvede preko reda. Do kada više da tolerišemo ovakvo bahato ponašanje. Jadna naša djeca, a i mi sa njima – govori jedan ogorčeni otac.

Tvrdnje roditelja o ulascima “preko veze” iz Univerzitetskog kliničkog centra nisu komentarisali, ali su naglasili da se u Klinici za dječju hirurgiju svi pacijenti zbrinjavaju 24 časa svaki dan. Dodali su i da svi pacijenti koji dođu na pregled budu pregledani isti dan.

– U Specijalističkoj ambulanti se obavljaju specijalistički i kontrolni pregledi za koje je zadužen ljekar specijalista. Napominjemo, da se pacijenti prethodno ne naručuju već se po dolasku u Kliniku prijavljuju na prijemnom pultu u toku radnog vremena od 9 do 14 časova, tako da se svi pacijenti koji su došli taj dan pregledaju te liste čekanja ne postoje zbog specifičnosti pacijenata – odgovorili su nam iz UKC RS.
Precizirali su da medicinska sestra koja radi za prijemnim pultom ove Klinike „pacijente protokoliše redom, te je za svakog pacijenta predviđeno minimalno 15 minuta s obzirom na specifičnost dječje patologije“.

U posljednja tri meseca, kažu, pregledano je 900 pacijenata. U Klinici za dječju hirurgiju trenutno radi pet ljekara specijalista, jedan ljekar specijalizant, jedan doktor medicine, dok su dva ljekara trenutno u Beogradu na specijalizaciji. Iz UKC RS međutim nisu odgovorili da li je taj broj doktora dovoljan, kao i da li ima potrebe da zbog pritužbi roditelja mijenjaju radno vrijeme.

U sklopu Klinike za dječju hirurgiju nalazi se inače Odjel za dječju hirurgiju, gdje leže pacijenti koji su hospitalizovani. Prijemna ambulanta koja radi 24 časa svaki dan i za nju je zadužen dežurni ljekar ove Klinike, kao i specijalistička ambulanta.

Nema sadržaja

Pacijenti se žale i što, kada već moraju tako dugo čekati, za djecu nema nikavih sadržaja da im lakše prođe vrijeme.

– U svim evropskim pedijatrijskim ordinacijama postoji mala igraonica, sveske, bojice, razne animacije za djecu, u pojedinim i televizor da mogu gledati crtane filmove, mogli bi se i naše zdravstvene ustanove ugledati na njih – prijedlog je majke Milane B.

Izvor
Srpskainfo
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button