Društvo

„Evropska noć istraživača 2018“ u Banjoj Luci

Sedmu godinu za redom u Banjoj Luci se obilježava već prepoznatljiva najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, “Evropska noć istraživača 2018”. Ove godine manifestacija će biti realizovana pod sloganom “Let‘s STEAM: Stvarajmo nove prilike”, u petak, 28. septembra, sa početkom u 17 časova na nekoliko različitih lokacija.

Posjetioci će ove godine imati priliku da posjete: Sajam nauke i tehnike u okviru kojeg ih očekuju demonstracije naučno-istraživačkih postignuća kroz koje će praktično i na interesentan način biti predstavljena nauka na djelu; naučna predavanja i debate, edukativni info kutak, te takmičenje za srednje škole kroz koje će srednjoškolci predstaviti svoje naučno-istraživacke radove.

Svečana ceremonija otvaranja i centralni dio manifestacije biće održan u Domu omladine, dok Muzej savremene umjetnosti uz Astronomsko društvo Ruđer Bošković vodi na “put u svemir” mobilnim planetarijumom. Učenici osnovnih škola će prikazati kako to vide nauku kroz literarne i likovne radove, a profesori i učenici banjalučke Tehničke škole oduševiće svojim znanjem i veoma korisnom radionicom o 3D modelovanju i  simulacijom letenja “Fly like an Angel”.

O važnosti ove manifestacije mnogo govori i činjenica da su vrata ovogodišnjoj Noći istraživača otvorile sve važne banjalučke kulturne institucije. Tako će posjetioci ovogodišnje manifestacije u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske imati priliku da prisustvuju debati Debatnog kluba “Gorgije” banjalučke Gimnazije, na temu ‘Kulturno nasljeđe protiv globalizacije’; Muzej Republike Srpske je pripremio posebna iznenađenja za posjetioce, dok će Dječije pozorište Republike Srpske sve posjetioce dočekati jedinstvenom izložbom “Muzeja lutaka”.

U okviru “Evropske noći istraživača” u petak i subotu, 28. i 29. septembra, u centru “Robokids” biće održan 24 časovni Hackathon “Nauka za očuvanje kulturnog nasljeđa”, dok će u subotu, 29. septembra u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske biti održana mini konferencija “Science Talks” od 10 do 14 časova.

Detaljan program manifestacije potražite na www.nocistrazivaca.ba

Grad Banja Luka je podržao ovaj događaj.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!