Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

CIK sankcionirao SDA i SNSD: Begi Gutiću kazna 5.000 KM zbog uvrede Elzine Pirić

Centralna izborna komisija (CIK) na današnjoj sjednici kaznila je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa 5.000 KM KM zbog prijetnji upućenih Davoru Dragičeviću, ocu ubijenog mladića Davida, dok je SNSD kažnjen sa 7.000 KM.

Na sjednici je razmatran prigovor Saveza za pobjedu zbog kršenja izbornog procesa od Milorada Dodika. Služba tvrdi da je ovaj prigovor nepravovremen i da je u tom kontekstu napravljen radni materijal koji je dostavljen članovima CIK-a da vide mogu li po službenoj dužnosti voditi postupak.

U prigovoru je naznačen govor Dodika u Bileći 22. septembra. U toku rasprave rečeno je da je Služba samo predložila da je nepravovremen prigovor, ali da je govor na ivici mržnje te da mogu pristupiti razmatranju po službenoj dužnosti.

Milorad Dodik i SNSD su se izjasnili o prigovoru i osporili navode iz prijave, ističući kako je prijava nepravovremena.

Kako je navedeno, Dodik je u Bileći izgovorio “čuo sam da mi ovdje neki dunđer prijeti, kažite mu da se prestane zajebavati da se ja ne počnem s njim. Šta će on raditi, iznio krevet na trg i misli da je frajer, 8. ga neće više biti”.

Također, na današnjoj sjednici kažnjen je i Bego Gutić, kandidat SDA za Skupštinu Tuzlanskog kantona. On je izjavio da je zastupnica u Parlamentu FBiH Elzina Pirić “sve stekla preko kreveta”.

Pokret demokratske akcije (PDA) prijavio je bivšeg premijera Tuzlanskog kantona Begu Gutića, koji je na stranačkoj tribini javno vrijeđao aktuelnu zastupnicu u Parlamentu FBiH i kandidatkinju PDA za Parlament FBiH Elzinu Pirić.

On je na tribini održanoj 13. septembra kazao da je bivša predsjednica Općinskog odbora SDA Elzina Pirić sve stekla preko kreveta. Zbog ovoga su SDA i Bego Gutić kažnjeni sa po 5.000 KM.

Na sjednici je danas, također, akreditirano 18 stranih posmatrača iz Ambasade Velike Britanije i 24 osobe iz Kulturne udruge mladih iz Hrvatske za posmatranje općih izbora.

Iz Parlamentarne skupštine Mediterana akreditirano je šest osoba. Iz Republičke centralne izborne komisije akreditirana su dva posmatrača, a iz domaćih nevladinih udruženjima 3.000.

Kako je objašnjeno, još stižu zahtjevi međunarodnih subjekata za akreditaciju posmatrača i ovaj broj nije usvojen.

Izvor
Avaz
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button