Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Veliki dan za Banju Luku i Prijedor, puštena voda sa Crnog vrela (FOTO)

Gradonačelnici Banje Luke i Prijedora, Igor Radojičić i Milenko Đaković pustili su danas u probni rad fabriku vode, glavno postrojenje vodovodnog sistema „Crno vrelo“, koje treba da riješi vodosnabdijevanje za 20.000 stanovnika sa rubnih područja ova dva grada.

-Ovo je istorijski dan za mnoge mještane Banje Luke i Prijedora. Završetak fabrike vode na Crnom vrelu je posao koji se čeka već više od jedne decenije – naglasio je Radojičić.

On je kazao da je izgrađena potpuno automatizovana fabrika vode, iz koje će biti distribuisana voda za četiri planirana podsistema na rubnim područjim Banje Luke i Prijedora.

-Zahvaljujući emisiji gradskih obveznica, obezbijeđeno je nešto više od milion KM za radove na tri kraka podsistema „Zvijezda“. Prvi će dobiti vodu stanovnici koji su na kraku prema Dedića lokvi, iz zaselaka Dedići, Divjaci, Milojevići, Jankovići i drugi. Istovremeno, radi se na još dva kraka, i to prema rezervoarima na Đurića glavici i prema Jankovića brdu – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Podsistem „Zvijezda“, koji se trenutno gradi, trebalo bi da obezbijedi vodu za oko 1.800 domaćinstava, odnosno više od 5.000 korisnika na području Banje Luke.

Sredstva u iznosu od dva miliona KM za završetak fabrike vode, prošle godine obezbijedila je Vlada RS, a Grad Banja Luka zajedno sa Gradom Prijedorom, vodio je cijelu investiciju i projekat. Radove je uspješno izvelo preduzeće „Hidrokop“.

Prema Radojičićevim riječima, do sada je u izgradnju „Crnog vrela“ uloženo oko 10 miliona KM, bez uračunate sekundarne vodovodne mreže koja se trenutno gradi, u vrijednosti od milion KM.

-Procijenjena vrijednost svih potrebnih radova iznosi više od 20 miliona KM. Izgradnju ćemo nastaviti i u idućoj godini, a trenutno pregovaramo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o kreditu za ovaj, ali i još neke vodovode na području grada – istakao je Radojičić. On je ukazao da se samo u ovoj godini radi na 18 vodovoda na širem području grada.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izrazio je zadovoljstvo što je primarni i sekundarni vodovodni sistem na području Omarske i okolnih sela, kako je rekao – konačno napunjen vodom.

-Mi smo u dijelu projekta, kada smo završili primarni cjevovod prema Prijedoru, završili i sekundarnu mrežu, ali Evropska investiciona banka, koja je kredititrala projekat, nije dozvolila da se radi tercijarna mreža dok sistem ne bude napunjen vodom. Sada je to urađeno, pa smo raspisali tender za nastavak gradnje tercijarne mreže i kućnih priključaka, i čekamo trenutak da mještani sa tog područja puste vodu na svojim česmama – rekao je Đaković.

Izvor
Gradska uprava
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button