Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Treću šansu za vantjelesnu oplodnju dobilo 38 parova

Za tri mjeseca, od kada je Fond zdravstvenog osiguranja RS započeo finansiranje i trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje, treću šansu da postanu roditelji dobilo je 38 parova koji biju bitku za potomstvo.

Na inicijativu predsjednika RS Milorada Dodika krajem jula ove godine donesena je odluka da pored dva procesa vantjelesne oplodnje i treći ide na trošak Fonda.

– Za devet mjeseci ove godine odobreno je ukupno 416 zahtjeva za finansiranje vantjelesne oplodnje, od čega se 38 odnosi na finansiranje trećeg pokušaja. Uvođenjem još jednog postupka Srpska se izjednačila sa Srbijom, kao i drugim razvijenim zemljama – istakli su u Fondu zdravstva za “Glas Srpske”.

Dodali su da RS već 11 godina pomaže parovima u postupku vantjelesne oplodnje, te da je od 2007. godine, kada je uvedena ova mjera, do 2017. odobreno 3.955 zahtjeva, za šta je izdvojeno više od 15 miliona KM.

– Pravo na vantjelesnu oplodnju mogu da ostvare svi parovi ukoliko imaju dokazan sterilitet i ako su u braku ili vanbračnoj zajednici najmanje dvije godine – kažu u Fondu.

Navode da u cjelosti finansiraju tri postupka vantjelesne ženama do 40 godina starosti, ženama od 41. do navršene 42 godine finansiraju 50 odsto troškova, dok ženama starijim od 42 godine, ako rode dijete postupkom vantjelesne oplodnje, u cjelosti refundiraju troškove.

– Novac se direktno uplaćuje u zdravstvenu ustanovu u kojoj se sprovodi postupak vantjelesne oplodnje. Za pružanje tih usluga imamo zaključen ugovor sa privatnom zdravstvenom ustanovom “Mediko-S” iz Banjaluke, koja je jedina u Srpskoj u kojoj se može raditi taj postupak. Prema podacima kojima raspolaže “Mediko-S”, u RS je do sada postupkom vantjelesne oplodnje rođeno 1.111 beba – istakli su u Fondu i pojasnili da jedna procedura podrazumijeva terapiju, dijagnostiku i sam postupak oplodnje, te da košta oko 5.500 maraka.

Dodali su da su procedure za ostvarivanje ovog prava maksimalno pojednostavljene, za razliku od zemalja regiona gdje parovi znatno teže i komplikovanije dobijaju novac.

– Parovi koji se bore sa sterilitetom, da bi dobili sredstva, treba da imaju prijedlog za vantjelesnu oplodnju od ginekologa iz “Mediko-S”, te kopiju vjenčanog lista ili ovjerenu izjavu da duže od dvije godine žive u vanbračnoj zajednici – rekli su u Fondu.

Predsjednica trebinjskog Udruženja porodica sa problemom steriliteta “Bebe” Snežana Misita kaže da je problem steriliteta u RS, nažalost, sve ozbiljniji, te da je dugogodišnja pomoć Republike parovima veoma značajna.

– Porodicama koje ne mogu doći do začeća svaka pomoć je dobrodošla, naročito finansiranje trećeg pokušaja. Odlično je što je 38 parova dobilo još jednu nadu za željno potomstvo jer džaba nam sve ako se djeca ne rađaju. Treći pokušaj je važan i za parove koji već imaju jedno dijete, a žele drugo, a vantjelesna im je jedina mogućnost – rekla je Misita za “Glas Srpske” i pohvalila Fond zdravstva jer zahtjeve parova realizuje velikom brzinom.

Maja R. godinama pokušava da se ostvari u ulozi majke, iza nje su već dva pokušaja vantjelesne i uskoro se priprema za treći.

– Suprug i ja smo planirali da se zadužimo za treći pokušaj, štedjeli smo svaki mogući dinar, a kada smo ljetos čuli da će država finansirati i treći pokušaj, našoj sreći nije bilo kraja. Sada se spokojno pripremamo za proceduru i nadamo se da ćemo dosanjati dugogodišnji san – rekla je ova Banjalučanka. +++

Čuvanje embriona

U Fondu zdravstva ističu da od lani finansiraju i usluge čuvanja embriona na dvije godine, dok su ranije tu uslugu parovi morali sami plaćati.

– Ta usluga je za naše osiguranike sada besplatna u ustanovi “Mediko-S”, što je od izuzetnog značaja za parove, prvenstveno žene, koje ne moraju, zahvaljujući zaleđivanju embriona, da ponovo prolaze kompletan proces vantjelesne – istakli su u Fondu.

Izvor
glassrpske
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button