Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Doboj ostaje bez gradonačelnika: Počinje trka za Obrenovog nasljednika

Osim bez gradonačelnika, Dobojlije su nakon izbora ostale i bez njegovog zamjenika, jer su obojica lokalnih funkcionera kao nosioci SDS-ovih lista za entitetski i državni parlament osvojili mandate.

Naime, gradonačelnik Doboja Obren Petrović je, prema podacima Gradske izborne komisije, osvojio više od 16.600 glasova sugrađana, a kada se tome dodaju i glasovi iz ostalih lokalnih zajednica koje obuhvata Izborna jedinica dva njegov poslanički mandat u bh. parlamentu nije upitan. Prema jučerašnjim podacima CIK BiH (do pola 12) Petrović je osvojio 29.429 glasova.

Njegov zamjenik Nebojša Marić predvodeći SDS-ovu listu za Narodnu skupštinu RS iz Izborne jedinice pet dobio je povjerenje više od 10.700 Dobojlija, a tom broju glasova biće dodati i oni iz Teslića, Petrova i Stanara.

Time je Doboj postao jedna od rijetkih lokalnih zajednica u BiH u kojoj su se dva funkcionera borila, a potom i osvojila poslaničke mandate, ali u dva različita parlamenta – državnom i entitetskom.

Petrović se nakon pobjede nije oglašavao, ali zato jeste Boris Jerinić, šef Izbornog štaba SDS-a, te je poručio da je ta stranka ponovo pokazala svoju ozbiljnost jer su njeni čelnici ostvarili izborne pobjede.

“Siguran sam da će oni jedinstveno nastupati i u Sarajevu i u Banjaluci, a sve u interesu Doboja”, kazao je Jerinić te dodao da će to činiti u saradnji s Vladom i Narodnom skupštinom RS, ali i Savjetom ministara BiH.

Ko će umjesto Petrovića biti novi gradonačelnik još je rano govoriti, smatra Jerinić.

“Naravno da se razmišlja o kandidatu, SDS kao ozbiljna partija ima više imena. Mi ćemo pokušati razgovarati sa svim partijama, ali smatramo da bi kandidat trebalo da bude iz SDS-a”, rekao je Jerinić.

Navodno, na narednom zasjedanju Skupštine grada Doboj za zamjenika gradonačelnika bi trebalo da bude izabran SDS-ov Dejan Starčević, koji se po kuloarima već pominje i kao Petrovićev nasljednik. Pobjeda Petrovića, koji nakon 16 godina odlazi s pozicije gradonačelnika, nije iznenadila ni protivnički tabor.

U dobojskom SNSD-u kažu da je to očekivano, kao i Marićevo osvajanje poslaničkog mandata.

“To je bilo za očekivati, jer i kao kandidat za gradonačelnika dobio je uvijek preko 20.000 glasova, tako da to nije iznenađenje. Oni su to i planirali, da prođu i jedan i drugi, što znači da grad faktički poslije formiranja republičke i vlasti na nivou BiH ostaje bez tih funkcionera”, kaže Uroš Gostić, lider dobojskog SNSD-a.

On je kazao da ozbiljno razmišljaju o kandidatu te stranke za vanredne izbore za gradonačelnika, koji bi u januaru izašao na megdan SDS-ovom, ali rano je, kaže, otkrivati njegovo ime.

“Naše je sada da razmišljamo koga dovesti za gradonačelnika, iz koje sredine i ko bi to bio najbolji za grad Doboj, a ne samo za neke pojedince”, izjavio je Gostić.

Izvor
NN
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button