Magazin

Danas je Svjetski dan bez grudnjaka, a njegova je poruka mnogo snažnija nego što možda mislite

Svjetski dan bez grudnjaka obilježava se posljednjih nekoliko godina i nosi vrlo snažnu poruku

Cilj Svjetskog dana bez grudnjaka nije samo poticanje žena da zavole svoje grudi, nego nešto mnogo veće.

Naime, iako se ne zna tačno kako je njegovo obilježavanje počelo, a sve je krenulo otprilike 2011. godine, znamo da ovaj dan ima važnu poruku – podizanje svijesti o važnosti redovnih pregleda te ranog otkrivanja raka dojke.

Loading...

Zapravo, cijeli je oktobar mjesec podizanja svijesti o raku dojke, a danas je dan kad bismo sve mi svoje grudnjake trebale ostaviti kod kuće i grudima dati malo slobode te tako pružiti svoju podršku.

Ali, ipak ne smijemo zaboraviti najvažnije – redovno odlaziti na preglede, naučiti kako prepoznati simptome te se boriti protiv ove zloćudne bolesti i pružiti podršku svim ženama koje se bore s njom.

Grudnjaci

Ima ih toliko da više ne možemo pratiti trendove ni modele, veličine i nove inovacije kako da grudnjaci budu što udobniji ili manje vidljivi. No ako se nauka pita, najvažnije što se dogodilo u proučavanju grudnjaka je istraživanje objavljeno prije par godina.

Dugotrajno istraživanje trajalo je 15 godina, na 330 žena između 18 i 35 godina. Mjerile su se promjene na ženskim grudima u tom periodu. Naučnici su potvrdili kako grudi nemaju ništa od toga da im “zabranite” gravitaciju. Odnosno, podrška koju daju grudnjaci, apsolutno vam ne treba! Čak štoviše, grudi će se tokom godina više opustiti ako nosite grudnjake.

Bez grudnjaka, grudi su više dignute

Vjeruju da će mlade žene razviti više tonusa i da će grudi ostati više dignute ako ne nose grudnjak. U istraživanju, žene su prestale nositi grudnjake, a nakon nekog vremena njihove su se bradavice podigle za sedam centimetara nasuprot onima koje su cijelo vrijeme nosile grudnjak. Naučnici tvrde da grudnjaci smanjuju cirkulaciju i mijenjaju grudi tijekom vremena.

Kod mladih žena, ne nošenje grudnjaka dovodi do povećane proizvodnje kolagena, što pomaže u prirodnom podizanju grudi. No istraživači ipak ne žele izvlačiti generalne zaključke iz ovoga, već naglašavaju da bi se trebalo provesti još istraživanja kako bi još bolje otkrili kakve pozitivne i negativne strane donose grudnjaci.

Izvor
net.hrvecernji.hr
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!