Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Subvenciju za poboljšanje kvaliteta zemljišta dobila 142 poljoprivrednika

Subvencije za poboljšanje kvaliteta zemljišta dobila su 142 poljoprivrednika sa područja Banje Luke, za šta je izdvojeno ukupno 345.409 KM.

Na javni poziv, koji je proveo Centar za razvoj poljoprivrede i sela, pristiglo je 145 prijava, koje je komisija bodovala u skladu sa pravilnikom, a rukovodeći se kriterijumima o utvrđivanju uslova za izbor najpovoljnijih projekata u poljoprivredi.

-Odobrena sredstva za subvencije prikupljena se od naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe i dodijeljena su korisnicima iz 24 seoske mjesne zajednice. Do kraja prošle sedmice, potpisani su i ugovori sa svim korisnicima subvencija – kazali su iz centra.

Prema njihovim podacima od ukupnog broja odobrenih subvencija – 109 poljoprivrednika dobilo je novčanu podršku za osposobljavanje i uređenje degradiranog zemljišta, zatim 29 za popravku i poboljšanje plodnosti zemljišta i četiri kandidata za melioraciju zemljišta slabijeg kvaliteta.

Kako su istakli, osnovni ciljevi dodjele ovih sredstava su unapređenje i jačanje poljoprivrednog sektora, stvaranja tržišno orijentisanih proizvođača, jačanja njihove konkurentnosti i smanjenja stope nezaposlenosti kroz osposobljavanje, uređenje i poboljšanje kvaliteta poljoprivrednih zemljišta.

-Dakle, podržani su projekti čijom realizacijom se stvaraju uslovi za osposobljavanje neplodnog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju. Maksimalna sredstva koja su mogli ostvariti aplikanti utvrđuju su u visini 60 odsto od vrijednosti projekta, a ne mogu biti veća od 6.000 KM po projektu. Minimalna površina poljoprivrednog zemljišta koja se mora obuhvatiti ovim mjerama je jedan hektar, a maksimalna površina poljoprivrednog zemljišta koje se moglo prijaviti iznosi pet hektara – zaključili su iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Izvor
Gradska uprava
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button