Društvo

Eksplozija Rafinerije nafte Brod osnovni je uzrok povećanja cijena goriva

Zbog obustave isporuke iz jedine domaće rafinerije distributeri nafte i naftnih primorani na uvoz po višim cijenama

Osnovni uzrok povećanja cijena goriva na pumpama širom BiH je eksplozija u Rafineriji nafte u Brodu od 9. oktobra, nakon koje ova fabrika nije pustila u pogon sva postrojenja, saznaje portal SrpskaCafe.com.

Zbog obustave isporuke iz jedine domaće rafinerije, kako saznajemo, distributeri nafte i naftnih derivata kažu da su primorani na uvoz po višim cijenama iz zemalja okruženja, što im dodatno povećava troškove, a sve se to odražava na maloprodajnu cijenu koju, na kraju, plaćaju vozači.

Loading...

Za razliku od prethodnih poskupljenja, kada su domaće pumpadžije opravdanje tražile u povećanju cijena barela na svjetskom tržištu, ovaj put to im ne može biti izgovor. Jer, uvidom u današnje cijene barela na svjetskim berzama, jasno je vidljivo da se cijena barela kreće između 78,8 i 80,3 dolara, što znači da nije došlo do značajnijeg rasta u odnosu na prethodni period.

Vlasnici benzinskih pumpi sa kojima smo razgovarali kažu da nemaju tolike rezerve da bi mogli pokriti višesedmične potrebe vozača u BiH i da zato moraju brzo reagovati, a problem im trenutno predstavlja i dodatno povećanje cijena rafinerija iz okruženja, prvenstveno hrvatske Ine.

U Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori Srpske ranije su za naš portal objasnili da na formiranje cijena, osim nabavne cijene, utiču i troškovi distribucije nafte i naftnih derivata i redovne plate zaposlenima, uz poreze i doprinose.

Nameti koje distributeri nafte i naftnih derivata plaćaju državi iznose najmanje jednu KM politri goriva. Za dizelska goriva akciza iznosi 30 feninga, taksa za puteveje 15 feninga a taksa za autoputeve iznosi 25 feninga politri dizelskih goriva. Treba naglasiti i da distributeri na konačnu cijenu goriva redovno plaćaju i PDV, što zajedno iznosi oko jedne KM opterećenja prema državi. Za benzinska goriva na meti su pet feninga viši, jer akciza na ta goriva iznosi 35 feninga politri goriva.

Izvor
Srpska Cafe
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!