Privreda

Podrška poljoprivredi: Podsticaji za 402 poljoprivrednika

Tokom ove godine, blizu 890.000 KM izdvojeno je iz gradskog budžeta za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima i premije za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Prema podacima Centra za razvoj poljoprivrede i sela, ovogodišnje podsticaje dobila su 402 poljoprivrednika, koja su učestvovala na javnom pozivu.

Među ovogodišnjim korisnicima poljoprivrednih podsticaja najviše je onih iz oblasti biljne i animalne proizvodnje – njih 186, zatim korisnika premija za steone junice – 52 i pčelinja društva – 124 kandidata. Odobreno je i 40 prijava za sufinansiranje sjemenskog materijala.

– Ukupan iznos izdvojen za odobrene podsticaje jeste 888.133 KM – precizirali su iz centra, navodeći da se na javni poziv za dodjelu sredstava, koji je okončan krajem maja, prijavilo ukupno 483 kandidata.

Kako su naveli, 21 kandidat je odbijen zbog neispunjavanja uslova predviđenih pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivredne proizvodnje, dok je njih 60 odustalo.

Dodjela podsticaja je samo jedna od mjera koje gradska administracija preduzima na poboljšanju poljoprivrednog sektora.

Kako su naveli iz Centra, osnovni ciljevi dodijeljivanja podsticajnih sredstava su unapređenje i jačanje poljoprivrednog sektora, stvaranje tržišno orijentisanih proizvođača, jačanje njihove konkurentnosti i smanjenje stope nezaposlenosti.

Centar za razvoj poljoprivrede i sela raspisao je krajem aprila javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava i premija za razvoj poljoprivredne proizvodnje za 2018. godinu. Poziv je bio otvoren 30 dana.

U prošloj godini, Grad je dodijelio podsticaje za 345 poljoprivrednika.

Izvor
Gradska uprava
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!