Magazin

Bizarni običaji sa vjenčanja širom svijeta

Mislite da su naši običaji čudni? Pročitajte šta čeka mladence iz Sjevernog Bornea, Škotske, Ukrajine, Tahitija, Južnoafričke Republike, Kine, Indije i Mauritanije.

Zahtjevna svekrva, teška haljina i pijani gosti… Ako mislite da su ovo najveće muke na vjenčanju pročitajte o čudnim ritualima širom svijeta.

Sjeverni Borneo – Todnevna zabrana toaleta

Medeni mjesec bi trebalo da bude uživanje u strasti, ali teško da je to moguće za pripadnike Tidong zajednice u Sjevernom Borneu. Parovi tri dana i tri noći poslije vjenčanja ne smiju da koriste toalet. Da bi se osigurali da mladenci ne krše pravilo članovi porodice na smjenu čuvaju WC! Ovaj najblaže rečeno čudan običaj preduzima se kao zaštitna mjera, da bi par živio dugo, srećno i sa puno djece.

Ukrajina – Spaljivanje provodadžike

Na tradicionalnim ukrajinskim vjenčanjima postoji jedan neobičan i moglo bi se reći pesimistički običaj. Već očekujući mogućnost razvoda u budućnosti, iako su se tek vjenčali, na samoj ceremoniji mladenci spaljuju lutkicu koja predstavlja provodadžiku, osobu koja ih je spojila.

Škotska – Ocrnjivanje nevjeste

U Škotskoj djevojačko veče i nije neko uživanje. Noć prije vjenčanja drugarice mladu potapaju u kiselo mlijeko, uginulu ribu, katran i perje, a zatim je vode na piće. Suština ove vjekovne tradicije, pod nazivom “ocrnjivanje nevjeste”, je da pripremi mladu za bilo kakvo poniženje ili probleme sa kojima će se sresti u braku.

Ostrvo Markiz – Ljudski tepih za mladence

Na ostrvu Markiz u Tahitiju mladenci hodaju preko članova porodice i gostiju. Istina je, svi svatovi legnu na zemlju stvarajući “ljudski tepih” preko kojega prelaze mladenci. Ne zna se značenje ovog čudnog običaja.

Južnoafrička Republika – Vrijeđanje

Ovo je ritual koji bi i kod nas mnogi rado usvojili. Naime, za vrijeme vjenčanja mladina i mladoženjina porodica razmjenjuju uvrede, a svaki sljedeći krug je sve žustriji!

Kina – Uplakana mlada

Da li ste tip osobe koja uvijek plače na svadbama? Pa, u Kini svaka žena je taj tip, jer prema tradiciji, mlada mora da plače svakog dana mjesec dana prije vjenčanja, u čudnom običaju bi trebalo da joj se pridruže svi ženski članovi porodice. Na dan vjenčanja uz suze nevjesta mora da otpjeva pjesmu kojom oplakuje brak!

Indija – Vjenčanje sa životinjama

Ovako nešto sigurno niste čuli! Prema jednom indijskom vjerovanju djevojčica rođena sa zubom koji je već probio desni mora da se vjenča sa životinjom (obično pas ili koza) inače će biti prokleta!

Mauritanija – Nasilno hranjenje nevjeste

Da bi pokazao svoju moć i status muškarac iz Mauritanije mora da oženi debelu djevojku. U ritualu koji se naziva Leblouh, djevojke stare od pet do 15 godina se šalju na “farme masti” i na silu hrane hiljadama kalorija kako bi se brzo ugojile. Kada bi odbile hranu djevojke bi često bile i pretučene!

Izvor
Aura
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!