Društvo

Tromjesečne bebe trebaju pomoć

Niz humanitarnih akcija pokrenut je kako bi se prikupila sredstva za plaćanje troškova liječenja blizanaca

Niz humanitarnih akcija pokrenut je ovih dana u gradovima Unsko-sanskog kantona kako bi se prikupila sredstva za plaćanje troškova liječenja blizanaca Amara i Davuda Derviševića, koji su rođeni prije tri mjeseca na klinici u njemačkom gradu Tibingenu, gdje se i sada nalaze.

Prema riječima majke Dženane Dervišević, kako bi ih donijela na svijet preživjela je pravi pakao.
Dodaje kako je njena trudnoća tekla uredno sve do 22. sedmice, kada je počela osjećati bolove u stomaku pa je većinu vremena provodila u sjedećem ili ležećem položaju. Liječnici u Bihaću nisu mogli identifikovati u čemu je problem te je upućena u Sarajevo.

Ustanovljeno je kako se radi o TTS sindromu, odnosno o rijetkom poremećaju koji je vezan za nedostatak plodove vode, koji, ukoliko se ne liječi, može dovesti do smrti novorođenčeta. Za provjeru tačne dijagnoze i toga da li postoji način da se bebe spasu jedine opcije bile su Austrija ili Njemačka.

Dodaje da su uspjeli dogovoriti pregled na klinici u Tibingenu i da je tamo, bez obzira na sve pokušaje ljekara da održe trudnoću, morala prijevremeno roditi. “Mislila sam da sam izgubila bitku, da sam ostala bez svojih sinova. Kad sam se probudila, muž je stojao pored mene i rekao mi da su spasili naše bebe, ali da stanje nije baš najbolje”, kaže Derviševićeva.

Dodaje kako je Amar rođen sa 740, dok je Davud bio težak svega 580 grama i da su obojica bili u teškom stanju.

Blizanci su imali više komplikovanih operacija, jer im određeni organi nisu funkcionisali. Na kraju su uspjeli preživjeti pomoću aparata na koje su još prikopčani, a njihovo zdravstveno stanje je iz dana u dan bolje. Ono što opterećuje život porodice Dervišević su visoki troškovi liječenja, a prema riječima Dženaninog supruga Amira, oni trenutno iznose 270.000 eura.

Bračni par Dervišević pored blizanaca ima i dvogodišnjeg sina, a od supružnika jedino je Amir zaposlen. U pomoć ovoj porodici uključile su se brojne organizacije i humanisti, a svi koji žele da im finansijski pomognu mogu to učniti uplatom na žiro račun kod Rajfajzen banke: 19001238680.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!