Politika

Postoji li opozicija u Srpskoj?

Kao što se moglo i pretpostaviti, nakon izbornog poraza, a posebno nakon što je NDP odlučio da uđe u pregovore sa dojučerašnjim političkim neprijateljem, Savez za promjene/pobjedu, nakon više od četiri godine prestao je da postoji i u naredne četiri godine jedina opozicija vlasti Republike Srpske biće PDP i ono što ostane od SDS-a.

Okretanje leđa dojučerašnjim koalicionim partnerima u NDP-u pravdaju time da njihova, kako kažu “nedvosmislena pripadnost savezu” nije donijela poboljšanje njihovog izbornog rezultata, jer su izgubili veliki broj glasova u odnosu na 2014. godinu.

“Svi koji su u poziciji treba da prihvate razgovore i ponude koliko mogu pomoći pobjednicima izbora. U teškim vremenima se prave velike koalicije i time ne prestaje da postoji opozicija. Ona nije slaba. Tu su PDP i SDS kao ozbiljne političke partije, a u ovom momentu NDP još nije donio svoju političku odluku i ulazi tek u razgovore”, rekao je Zdravko Krsmanović, potpredsjednik NDP-a.

Predsjedništvo ove stranke u srijedu je donijelo odluku da napušta Savez za promjene i da ulaze u razgovore sa vladajućim strankama, istovremeno ističući da su u proteklih osam godina radili u okviru saveza i prošli dosta političkih i društvenih iskušenja te da je očigledno da građani ne daju dovoljno “validnosti” politici koju su vodili.

“Od danas nismo dio Saveza za promjene, jer to i ne postoji. To je bila predizborna koalicija kojoj smo dali sve što smo mogli, učestvujući u podršci kandidatima koji su, na našu žalost, izgubili izbore. Smatramo besmislenim lamentiranje nad takvom činjenicom”, rekao je Dragan Čavić, lider NDP-a, nakon sjednice Predsjedništva ove stranke.

Da će se Savez za promjene, koji je formiran u aprilu 2014. godine, a koji je kasnije preimenovan u Savez za pobjedu raspasti, moglo se naslutiti samo nekoliko dana nakon izbora, posebno nakon turbulencija u SDS-u i otvorene podrške nekih ljudi iz te stranke vladajućoj partiji. Što se tiče SDS-a, još nije poznato koji njegov dio će djelovati opoziciono u naredne četiri godine, a koji će se prikloniti vladajućima. Ono što je sigurno jeste da će od 15 poslanika, sa koliko su ušli u Narodnu skupštinu RS, zasad ostati bez najmanje tri, mada su očekivanja da će to biti daleko više. Praktično, lider opozicije u naredne četiri godine, kako sada stvari stoje, biće PDP i zasad još nije poznato da li će ova stranka sa onim što ostane od SDS-a ići u neki savez ili će djelovati samostalno.

“Naša saradnja sa NDP-om bila je korektna, a sada smo na dvije različite strane i time se nećemo baviti. Pred nama je sjednica Glavnog odbora i tada ćemo, između ostalog, zauzeti stav i o daljem radu partije i saradnje sa drugim političkim partijama. Ono što mogu reći sasvim sigurno je to da će PDP ostati opozicija”, rekao je Perica Bundalo, generalni sekretar PDP-a.

Kako sada stvari stoje, u Narodnoj skupštini Republike Srpske tek malo više od 20 poslanika od ukupno 83 djelovaće opoziciono, mada se može nezvanično čuti da će ih, kako vrijeme bude odmicalo, biti i manje.

“Obrazloženje NDP-a da oni nisu uspjeli u Savezu za promjene nije tačno. Zahvaljujući tom savezu, oni su i ostali parlamentarna politička stranka. Opozicija, kolika-tolika, će se grupisati i mislim da je interes RS pa i vlasti da ima opoziciju. Ovo što se dešava sa opozicijom je rezultat jednog haotičnog stanja koje se dešava u društvu. Bojim se da će krajnja šteta biti po RS, a onda je nebitno ko će biti vlast, a ko opozicija”, rekao je Nedeljko Glamočak, potpredsjednik SDS-a.

Kada su u pitanju analitičari, oni smatraju da se u slučaju gubitka izbora raspad saveza mogao i pretpostaviti, ali da je veliko iznenađenje odlazak NDP-a iz tog saveza, s obzirom na to da je ova partija bila među najžešćim kritičarima vlasti.

“Opozicija je bila slaba, krhkija i kada je bila brojnija, a ako je sada politički život sveden na jedu opozicionu stranku i dijelove i parčiće pojedinih stranaka, onda će ona biti još slabija, nevidljivija i neuvjerljivija, što će svakako značiti veliki deficit po demokratsko društvo”, zaključuje Tanja Topić, politički analitičar.

Izvor
NN
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!