Privreda

Falsifikovana roba sve češće stiže na granice BiH

BANJALUKA – U posljednje dvije godine u Bosni i Hercegovini primjetno je povećanje broja pokušaja uvoza falsifikovane robe, uglavnom poznatih svjetskih marki, a to je trend koji je zahvatio cijelu Evropu, u kojoj čak 6,8 odsto uvoza vrijednog 121 milijardu evra otpada na falsifikate.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da je teško doći do podataka o vrijednosti oduzete, tačnije falsifikovane robe, ali da je činjenica da se posljednjih godina sve više takve robe pokušava uvesti u BiH.

“Ukoliko carinski organi posumnjaju da određena roba koja se uvozi u BiH predstavlja falsifikat poznatih svjetskih marki, imaju pravo takvu robu zadržati, a od nosioca prava zatražiti da izvrši stručnu procjenu o tome da li je riječ o falsifikatu ili nije. Ukoliko se utvrdi da postoji osnova sumnje da roba predstvlja falsifikat neke od poznatih svjetskih marki koje su zaštićene i u BiH, UIO robu zadržava sve do okončanja postupka pred nadležnim sudom i donošenja pravosnažne sudske odluke”, rekli su nam u UIO.

Prema njihovim podacima, u toku 2017, 2018. i prvim mjesecima 2019. godine oduzeto je gotovo 90.000 komada razne robe, a najviše je bilo pokušaja uvoza odjeće svjetski poznatih marki kao što su “Adidas”, “Tommy Hilfiger”, “Louis Vuitton”, “Versace”, zatim parfema, torbi, ali i pumpi za vodu, bombona, kondoma, naočara, patika i razne tehničke robe.

Kao i u BiH, i u Evropskoj uniji sve veći problem predstavlja pokušaj uvoza falsifikovane roba koja uprkos strogim kontroloma sve više osvaja tržište. Prema izvještaju Kancelarije za intelektualnu svojinu i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, 6,8 odsto uvoza u EU je krivotvorena i piratska roba vrijedna 121 milijardu evra, a ove informacije zasnovane su na podacima od oko pola miliona carinskih zapljena različitih međunarodnih organizacija.

Očekivano, najviše se falsifikuju odjeća, obuća, satovi, parfemi, kozmetika, igračke i nakit, ali zabrinjava to što se među falsifikovanim proizvodima sve više nalaze farmaceutski prozvodi, hrana, piće i medicinska oprema, zbog čega je potencijalno ugroženo i zdravlje stanovništva.

Prema objavljenim podacima, trgovina falsifikovanom robom vrijedna je oko 460 milijardi evra, širom svijeta, u poređenju s prethodnim izvještajem u svijetu je zabilježen rast od 3,3 odsto, a u Evropi 1,8 odsto.

Kako su prenijeli pojedini svjetski mediji, nelegalna trgovina u konstantnom je rastu od 2013. godine, što je zabrinjavajuće. Uglavnom se falsifikuje roba iz Amerike, a kada je u pitanju Evropa najviše su pogođene Francuska, Italija, Njemačka, Velika Britanija i Španija.

U izvještaju se navodi i da su najveći falsifikatori, pored Kine, Indija, Tajland, Turska, Malezija, Pakistan i Vijetnam, a 65 odsto zaplijenjenih proizvoda do EU stiže morskim putem, uglavnom u velikim kontejnerima, zatim 14 odsto avio-saobraćajem, a 11 odsto putem pošte, i to uglavnom robe široke potrošnje koja je naručena onlajn.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!