Društvo

Asocijacija autoškola BiH podržava skuplje vozačke ispite

Asocijacija autoškola BiH, glavni incijator povećanja cijene vozačkih ispita, podržala je odluku Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH o novim cijenama osposobljavanja vozača kazavši da je to jedino pravo rješenje

“Imajući u vidu da je osposobljavanje kandidata za vozača motornih vozila djelatnost od posebnog društvenog značaja ovo je jedini način da se ta djelatnost drži pod kontrolom i stalnim nadzorom institucija, što do sada nije bilo u praksi. Ovakva odluka resornog ministarstva bi omogućila da autoškole u BiH budu bliže EU trendu osposobljavanja kandidata”, ističe Zdravko Ivić, predsjednik upravnog odbora Asocijacije autoškola BiH.

Iz Asocijacije naglašavaju kako je od 2013. godine rapidno počela opadati sigurnost saobraćaja na putevima u BiH, što, kako kažu, dovoljno govori da je neprirodno niska cijena osposobljavanja vozača kod pojedinih auto škola išla na uštrb kvaliteta osposobljavanja.

Loading...

Ovi primjeri, kako kažu, govore kako se osposobljavanje iz upravljanja motornim vozilom skraćuje od 60 do 70 odsto, a osposobljavanje iz poznavanja propisa na putevima najčešće se ne sprovodi nikako.

“Ovakve auto škole ubjeđuju građane da se vozački ispit ne može položiti bez korupcije i mita. Zbog toga su one i jedini protivnici zavođenja reda ovakvom odlukom u ovoj oblasti i predstavljau nelojalnu konkurenciju školama koje rade kvalitetno i pošteno. Zbog neprirodno niske cijene koja je išla na uštrb kvalitete obuke sve češće su zvonila zvona a grobljima, pa čak i čitavim porodicama”, ističu iz Asocijacije.

Ekonomski ojačati autoškolu značilo bi, zaključili su iz Asocijacije, zapošljavanje visoko obrazovanog kadra u autoškolama, prihvatanje evropskih standarda vozila, kvalitetniju obuku te jačanje autoškole kao obrazovne institucije.

Podsjećamo, nacrt odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače uskoro će se naći na stolu Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, nakon čega se očekuje stupanje na snagu novih cijena polaganja vozačkih ispita.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!