Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Komšiću i Džaferoviću smeta zastava Republike Srpske

Željko Komšić i Šefik Džaferović osudili su postavljanja zastave Republike Srpske prilikom današnje ceremonije

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović osudili su postavljanja zastave Republike Srpske prilikom današnje ceremonije na kojoj je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića.

S obzirom na to da predsjedavajući Predsjedništva BiH akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora u BiH prima u ime Predsjedništva, u konkretnom slučaju prekršen je član 5. stav 2. u vezi sa stavom 1. e) Zakona o zastavi BiH.

– Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegov kabinet svjesno su ignorisali jasna prethodna upozorenja Službe za protokol i ceremonijal Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da isticanje zastave entiteta RS zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine prilikom ceremonije predaje akreditivnih pisama nije dopustivo, da je suprotno ranije utvrđenoj praksi i da predstavlja kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine. Uprkos tim jasnim prethodnim upozorenjima, predstavnici Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika ušli su u Svečani salon i na već pripremljenu postavku, koju je postavila Služba za protokol i ceremonijal u skladu s ranije utvrđenom praksom i Zakonom o zastavi Bosne i Hercegovine, neovlašteno dodali zastavu Republike Srpske RS pored zastave Bosne i Hercegovine, time svjesno kršeći Zakon o zastavi BiH – navodi se u saopštenju.
Komšić i Džaferović su od Sekretarijata i Službe za protokol i ceremonijal Predsjedništva BiH zatražili da o ovom događaju sačine službenu zabilješku, nakon čega će biti preduzete sve pravne radnje da se nadležnim institucijama za provođenje zakona prijavi kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.

– Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović neće tolerisati neodgovornost, bahatost i kršenje zakona koje je danas iskazao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Današnjim postupkom predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je oskrnavio ceremoniju predaje akreditivnih pisama i narušio međunarodni ugled Predsjedništva BiH – piše u saopštenju.

Izvor
Srpska info
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button