Banjaluka

Dodik: Neispunjeni san jedinstvo srpskog naroda u cjelini (VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svima u Srbiji stotinu godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji i ukazao da je neispunjeni san Srba jedinstvo srpskog naroda u cjelini.

Dodik je na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji u Novom Sadu podsjetio da je prije stotinu godina 18 opština iz Krajine i tridesetak opština niz Drinu tražilo da budu prisajedinjeni sa Srbijom, što nije prihvaćeno.

“Zbog političkog okvira koji je kasnije stvorio Јugoslaviju, očigledno je da smo žrtvovani mada naša želja, i to moraju svi da znaju, ostaje vječito neispunjeni san o jedinstvu srpskog naroda u cjelini”, rekao je Dodik novinarima u Novom Sadu, gdje prisustvuje obilježavanju 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Јugoslaviji.

On je napomenuo da je srpski narod, koji je nekoliko vijekova bio pod turskom vladavinom, a kasnije pod austrougarskom okupacijom, uništen u Prvom svjetskom ratu.

“Značajno devastiran ne samo materijalno nego i ljudski potencijal doživio je prije sto godina da se Vojvodina prisajedini Srbiji i na taj način su napravili jedan državotvorni okvir i nova Srbija je pokazala svoju sposobnost da preživi teška vremena”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da ovaj veliki dan za Srbiju, Vojvodinu, pokazuje na koji način se treba odnositi prema državnim nacionalnim praznicima.

“Sloboda i jedinstvo idu zajedno kao što idu zajedno i naša uporna borba da ih ostvarimo. Danas Srbija i Srpska sarađuju na najvišem nivou od nastanka Republike Srpske Zahvaljujući predsjedniku Vučiću zahvalimo na rome jer je on taj koji je hrabro organizovao da zajedno proslavljamo naše nacionalne praznike”, rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je današnji datum, koji je veoma važan za narod u Vojvodini, važan i nama u Srpskoj, ali da na to gledamo sa, kako je rekao, s malo tuge i sjete što nismo na drugoj strani.

“Žao nam je što nismo zajedno, što te 1918. godine nismo bili u istom nacionalnom poduhvatu”, naglasio je Dodik.

On je zamolio da ga ne zovu bosanskim Srbinom, jer to nije, već je Srbin i pripada srpskom narodu.

“Pokušajte da nas malo više poštujete, jer smo mi Srbi iz Republike Srpske, a Srbija, koja je svakim danom ekonoski jača, ponos je nas Srba s druge strane Drine”, poručio je Dodik.

Izvor
RTRS
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!