Banjaluka

Podržana 43 udruženja: 113.000 KM za projekte NVO sektora

Grad je ove godine pružio finansijsku podršku za ukupno 43 projekta udruženja građana, za šta je iz budžeta izdvojeno 113.000 KM. Ovi projekti odabrani su putem dva javna poziva.

– Većina ovih projekata je već realizovana, a do kraja godine preostalo je još da se završi realizacija 17 projekata. Ovogodišnja podrška je znatno veća u odnosu na prošlu godinu, kada je sufinansirano 14 projekata iznosom od 41.229 KM – kazali su u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Loading...

Po prvom javnom pozivu, sufinansirano je 29 projekata udruženja građana, u ukupnom iznosu od 78.000 KM, dok je po drugom relizovano 14 projekata, u vrijednosti od 35.000 KM.

Podržani projekti u skladu su sa strateškim ciljevima Grada usmjerenim na obezbjeđivanje boljih uslova u zajednici za različite ciljne grupe: lica sa invaliditetom, djecu, sa osvrtom na djecu iz marginalizovanih grupa i ruralnih sredina, stare osobe i žene.

Kao jedan od primjera za jačanje partnerstva sa civilnim sektorom, jeste i učešće Grada u projektu „Regionalni irogram lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu“ ReLOaD, koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP).

Prema izvještaju UNDP-a, po pitanju dodjele sredstava organizacijama civilnog društva, Grad Banju Luku karakteriše veći udio su(finansiranja) organizacija civilnog društva od prosjeka zabilježenog za sve analizirane partnerske jedinice lokalne samouprave u okviru ReLOaD projekta, a pozitivan trend bilježi se u planu za 2018. godinu gdje je većina sredstava za organizacije civilnog društva u budžetu Grada namijenjena za dodjelu putem javnih poziva.

Upravo u okviru programa ReLOaD, ove godine podržano je devet projekata udruženja građana, ukupne vrijednosti 180.348 KM, od čega će Grad u njihovom sufinansiranju učestvovati u iznosu od 30 odsto.

– Takođe, u pravcu jačanja kapaciteta civilnog sektora Grad je u 2018. godini putem javnog poziva podržao projekat koji je usmjeren na obuku zainteresovanih udruženja o upravljanju projektnim ciklusom, a održana je i edukacija na temu javnog zagovaranja. S druge strane, značajno je i jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave, a doprinos tome je realizovana obuka predstavnika Grada o upravljanju projektnim ciklusom od strane UNDP-a i učešće na Konferenciji ReLOaD projekta – zaključeno je u Informaciji o godišnjim aktivnostima udruženja od interesa za Grad i o aktivnostima ostalih udruženja građana, koja je prihvaćena na sjednici Skupštine Grada 22. novembra.

Prema podacima Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku na području grada evidentirano je ukupno 436 udruženja građana.

Izvor
Grardska uprava
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!