Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Brdo smeća uklonjeno sa mreže u Bočcu (FOTO)

Ogromne količine nakupljenog otpada, procjenjuje se oko 6.000 kubika, uklonjeno je ovih dana sa zaštitne mreže u akumulaciji Bočac. Time je otklonjena opasnost da ogromne količine otpada dospiju u Banju Luku.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman ističe da su ove aktivnosti uslijedile nakon što je gradska inspekcija, u saradnji sa republičkom vodnom inspekcijom i „Eko centrom Bočac“, pokrenula aktivnosti na uklanjanju nagomilanog otpada iz 13 lokalnih zajednica koja se nalaze uz rijeku Vrbas.

– Velike količine ovog otpada prijetile su da zaštitna mreža popusti i da na hiljade tona nakupljenog otpada krene nizvodno, prema gradu, tako da se moralo djelovati interventno – kazao je načelnik Kecman.

Hidroelektrane „Bočac“ su izabrale izvođača radova, koji je ovih dana uspješno uklonio sav otpad, prema procjenama, oko 6.000 kubnih metara.

U narednom periodu, kako ističe Kecman, inspekcija će pratiti dešavanja na mreži u Bočcu, te reagovati u skladu sa mogućnostima.

– Da bi se ovaj problem dugoročno riješio, potrebno je iznaći sistemsko rješenje, te u proces uključiti niz institucija, uključujući Ministarstvo za prostorno uređenje, Fond za zaštitu životne sredine, ali i federalne opštine iz gornjeg sliva Vrbasa – kazao je Kecman. On je dodao da je Banja Luka jedan od finansijera zaštitne mreže i gotovo jedina od lokalnih zajednica iz sliva Vrbasa koja se pridržava sporazuma o plaćanju naknade za prikupljanje otpada koji nastaje radom rijeka, a i nesavjesnim odnosom građana.

Prije i poslije odvoza otpada (Foto: Eko centar Bočac)
Prije i poslije odvoza otpada (Foto: Eko centar Bočac)

Izvor
Gradska uprava
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button