Hronika

Nasljednici penzionera u džep strpali 23.000 maraka

Nesavjesni nasljednici, koji prećutkuju smrt penzionera kako bi trošili njihove penzije, samo za deset mjeseci ove godine “olakšali” su kasu Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja RS za oko 23.000 maraka.

Iako je zakonska obaveza da smrt penzionera nasljednici prijave u roku od tridesetak dana, pojedini to mjesecima “zaboravljaju” pa sa računa preminulog uzimaju novac. U Fondu PIO RS kažu da su od januara do oktobra ove godine morali pokrenuti 32 postupka zbog preplate penzije.

– Smrt korisnika penzije u ovoj godini nisu prijavila 32 nasljednika, zbog čega je došlo do preplate penzije u ukupnom iznosu od 23.272 marke – rekli su Fondu PIO.

Loading...

Nesavjesni rođaci preminulih penzionera godinama stvaraju probleme Fondu PIO, o čemu svjedoči podatak da je od januara 2010. do kraja oktobra ove godine zabilježen 281 slučaj preplate penzije. U tom periodu nasljednici su neovlašćeno podigli 390.986 maraka.

Dodali su da nemaju problema sa blagovremenom prijavom smrti penzionera koji stanuju na području Srpske, te da se slučajevi prećutkivanja odnose na korisnike u inostranstvu.

Problema zbog neprijavljivanja smrti nemaju ni za korisnike koji su živjeli u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji, jer sa ovim državama Fond PIO RS ima potpisan sporazum o razmjeni podataka.

– Takve sporazume za sada nemamo sa Federacijom BiH i Makedonijom, kao ni sa državama iz daljeg inostranstva. Ti sporazumi su se u praksi potvrdili kao korisni jer se informacije redovno razmjenjuju i onemogućava se korišćenje nepripadajućih prava – kazali su u Fondu PIO.

U Fondu PIO RS ističu da se, kada dođe do preplate penzije, pokreće postupak za povrat novca.

– Zbog prijavljivanja smrti sa zakašnjenjem za svaki pojedinačni slučaj uspostavljamo regres, odnosno povrat preplaćenog iznosa penzije, kako je zakonom propisano – objasnili su u fondu.

Izvor
Glas Srpske
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!