Kultura

„Banja Luka 1918“: Otvorena izložba o stogodišnjici oslobođenja

Povodom 100 godina od oslobođenja Banje Luke u Prvom svjetskom ratu i prisajedinjenja Kraljevini Srbiji, gradonačelnik Igor Radojičić otvorio je u Banskom dvoru izložbu arhivskih dokumenata pod nazivom „Banja Luka 1918“.

Obraćajući se prisutnim, Radojičić je kazao je da je u Banjoj Luci potrebno obnoviti i podastaknuti sjećanje na ove događaje, jer je to bilo prvo oslobođenje od viševjekovne okupacije na ovim prostorima.

Loading...

– Novembar 1918. godine je zaista doživljen na ovim prostorima kao oslobođenje. Svo stanovništvo je zaista iskreno pozdravilo ulazak srpske vojske u Banju Luku 21. novembra 1918. godine i proslavili su to kao oslobođenje i dugočekanu slobodu – kazao je Radojičić.

On je najavio da će početkom iduće godine pokrenuti izmjenu Statuta Grada, tako da se 21. novembar unese u statut kao još jedan od praznika ili datuma za obilježavanje.

– Taj datum je između dva svjetska rata i bio obilježavan u Banjoj Luci, a onda nakon Drugog svjetskog rata, vjerovatno zbog političkih razloga, taj praznik je otišao u sjenku ostalih događanja – naglasio je gradonačelnik.

Takođe, kako je naveo, postoji više inicijativa za podizanje spomenika vezanih za te događaje i to vrijeme.

– Više građana i udruženja pokrenulo je inicijative da se podignu spomenici kralju Petru Prvom, vojvodi Stepi Stepanoviću, oslobodiocima, te dobrovoljcima. Vjerujem da ćemo usvajanjem novog regulacionog plana centralnog područja locirati jednu tačku u centru grada, da li na staroj autobuskoj stanici ili ispred Muzeja savremene umjetnosti RS, gdje bi trebalo da se nalazi spomenik vezan upravo za to vrijeme – kazao je Radojičić. On je dodao da će danas, poslije otvaranja izložbe, na istočnom tranzitu biti zasađeni platani i formirana „Aleja solunaca“ kao još jedan mali detalj u slici i sjećanju na ono što se dešavalo prije tačno stotinu godina.

Direktor Arhiva RS Bojan Stojnić, koji je i koautor izložbe, kazao je da je izložba „Banja Luka 1918“ rađena od januara ove godine, te da je na 18 panoa izloženo oko 300 eksponata.

– Tačno prije stotinu godina, na današnji dan, najviši organi vlasti tadašnje vijeće naroda Banje Luke donijelo je istorijsku odluku o prisajedinjenju Banje Luke Kraljevini Srbiji i zato smo se odlučili da baš na ovaj dan otvorimo izložbu – rekao je Stojnić.

Za potrebe ove izložbe, kako je naveo, korištena je arhivska građa Arhiva RS, BiH, kantonalnih i arhiva Srbije i Srpske pravoslavne crkve, zatim Hrvatskog državnog arhiva, biblioteka ali i privatne kolekcije banjalučkih porodica.

Izložbu prati i naučna monografija „Banja Luka u borbi za oslobođenje i ujedinjenje“ autora dr Borivoja Miloševića.

– To su dva dijela jedne organske cjeline. Oni su naslanjaju jedno na drugo, dopunjavaju jednu drugu i bazirane su na sličnoj arhivskoj građi, izvorima, periodici i literaturi – kazao je dr Milošević.

Izvor
Gradska uprava
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!