Politika

Dodik u Sankt Peterburgu otvara Trgovinsko predstavništvo Srpske (VIDEO/FOTO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prisustvovaće Sveslovenskom forumu i s vršiocem dužnosti gubernatora Sankt Peterburga, Aleksandrom Beglovom, otvoriti Trgovinsko predstavništvo Republike Srpske u ovom gradu.

Dodik je odlikovan u Sankt Peterburgu značkom zasluga za taj ruski grad. Odlikovanje mu je uručio Beglov, koji je istakao da će saradnja Srpske i Sankt Peterburga biti nastavljena u svim oblastima – ekonomiji, obrazovanju, zdravstvu, omladinskoj politici.

Dodik je izrazio nadu da će se saradnja Srpske i Sankt Peterburga razvijati intenzivno.

U saopštenju se navodi da su dvije strane dogovorile da produže tradiciju sumiranja rezultata zajedničkih akcija na svakih pola godine.

– Sankt Peterburg izuzetno cijeni prijateljske i partnerske odnose sa Republikom Srpskom i namjerava da nastavi saradnju – izjavio Beglov.

Beglov je čestitao Dodiku pobjedu na izborima.

Zahvalio mu je za aktivno promovisanje saradnje Peterburga i Srpske i uručio mu Značku zasluga Peterburga.

U saopštenju se navodi da su na sastanku razmotreni veliki zajednički projekti.

Podsjeća se da je uspostavljena redovna razmjena poslovnih misija, da se zajednički obilježavaju događaji i sastanci specijalista.

Specijalisti iz Peterburga učestvovali su na otvaranju Hirurške klinike u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, gdje su izveli pokaznu operaciju i konsultacije, dodaje se u saopštenju.

Danas će u uzvratnu posjetu Peterburgu doći predstavnici Univerzitetskog kliničkog centra i biće potpisan sporazum o saradnji sa Onkološkim centrom u naučnoj, praktičnoj, inovacionoj i saradnji u oblasti obuke.

Navodi se da se trenutno u Medicinskom institutu “Sergej Berezin” odvija besplatno liječenje protonskim zračenjem četvorogodišnje djevojčice iz Republike Srpske, čije je zdravstveno stanje stabilno i njen otpust planiran je u decembru.

Na Osmom međunarodnom partnerskom forumu “Life Sciences Invest. Partnering Russia” srpski specijalisti razgovarali su sa predstavnicima peterburških farmaceutskih preduzeća o pitanjima u vezi sa snabdijevanjem Republike Srpske ruskim vakcinama i drugim lijekovima.

U saopštenju se napominje da kompanija iz Peterburga “Rakurs-inžiniring” planira da učestvuje u izgradnji srednjih hidroelektrana na rijeci Vrbas, te da je odgovarajući sporazum već potpisan sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva Srpske.

Izvor
RTRS
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!