Politika

Trivić: Obrazovni sistem mora stvarati kadrove koji imaju gdje da rade

Povodom najave o mogućem formiranju Ministarstva za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, podsjećam da je jedan od fokusa PDP Programa obnove Republike Srpske bio upravo na novim tehnologijama, informatizaciji društva i mladim kadrovima sa vještinama potrebnim savremenom društvu, rekla je Jelena Trivić, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– S tim u skladu, kroz djelovanje Kluba poslanika PDP-a u NSRS, insistiraćemo na primjeni rješenja iz Programa obnove, odnosno povećanju budžetskih izdvajanja za istraživanje i razvoj sa trenutnih 0,2 odsto BDP na jedan odsto, a dugoročno težiti evropskom prosjeku od tri odsto besplatnim udžbenicima za učenike osnovnih škola – rekla je Trivićeva.

Dodaje da će insistirati i na boljem materijalnom statusu učitelja, nastavnika, profesora i naučnika, te smanjivanju broja obaveznih predmeta, a povećanju broja izbornih predmeta na svim nivoima obrazovanja, kao i redefinisanju misije fakulteta i istraživačkih centara – jačanju njihove društvene i privredne uloge tako što se strateški pozicioniraju prema inovativnosti kako bi se aktivno uključili u privrednu reformu i industrijski razvoj.

– Insistiraćemo i na uvođenju inovacija i transfer novih tehnologija u privredu kao jedan od ključnih kriterijuma napredovanja u nauci i visokom obrazovanju – istakla je Trivić.

Trivić je zaključila da nam je potreban modernizovani obrazovni sistem koji je u korelaciji kako sa digitalnim dobom u kojem živimo, tako i privredom.

– Naš obrazovni sistem mora stvarati kadrove koji imaju gdje da rade i čije znanje je potrebno tržištu. Insistiraćemo na tome da je obrazovanju potrebno obezbijediti strateško mjesto u samom konceptu Republike Srpske – rekla je ona.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!