Privreda

Plate u RS veće, kasa netaknuta

- Iako je vlast u Republici Srpskoj prije nekoliko mjeseci povećala neoporezivi dio plate sa 200 na 500 KM, to se zasad nije negativno odrazilo na njene prihode po osnovu poreza na dohodak.

Naime, prema podacima Poreske uprave RS, za 11 mjeseci ove godine po tom osnovu je prikupljeno 213,5 miliona maraka, što je za pola miliona KM više nego u istom periodu prošle godine.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS, kaže kako je još rano govoriti o efektima odluke o povećanju neoporezivog dijela zarade s obzirom na to da se sredstva po obračunu s većim neoporezivim dijelom plate prikupljaju tek nekoliko mjeseci, ali da su trendovi pozitivni.

Loading...

“Možda je još rano o svemu govoriti, ali sve ukazuje da je bilo više uplaćenih poreza jer su rasle plate, a povećao se i broj radnika. Ovo nam govori da je teza da se rasterećenjem oporezivanja rada ostvaruju pozitivni efekti u smislu rasta plata i rasta zaposlenosti održiva. Sve to može biti pretpostavka na osnovu koje se može ići u dalje rasterećenje oporezivanja rada”, ističe Aćić.

Inače, generalno gledano, Poreska uprava RS je za 11 mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 2,23 milijarde maraka, što je za 96,4 miliona KM, ili pet odsto, više nego u istom periodu prošle godine.

U segmentu direktnih poreza, najveći rast zabilježen je kod naplate poreza na dobit, koji je prikupljen u iznosu od 207,3 miliona KM, što je za 28,2 miliona KM, ili 16 procenata, više. Doprinosi su za 11 mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 1,37 milijardi KM, što je za 33,9 miliona KM, ili tri procenta, više nego u istom periodu 2017. godine.

Za Fond PIO naplaćeno je 782,4 miliona maraka, ili 57 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 491,2 miliona maraka, što je manje za šest procenata u odnosu na uporedni period.

U periodu januar – novembar ove godine na području RS registrovan je 1.151 poreski obveznik i 2.725 preduzetnika, dok je istovremeno odjavljeno 355 pravnih lica i 904 preduzetnika.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!