Privreda

Mladen Milanović Kaja: Trgovac, graditelj, ktitor, bankar…

Mladen Milanović Kaja iz Mrkonjić Grada vjerovatno zvanično ima najviše kapitala u Republici Srpskoj, bar po podacima koji su dostupni javnosti.

Tako i nije bilo iznenađenje kada je objelodanjen podatak da je upravo on, posredstvom svoje firme MG Mind, postao drugi najveći akcionar Nove banke a.d. Banjaluka i tako svoju lepezu poslovanja proširio i na bankarski sektor.

Loading...

Trgovačka firma MG Mind je postala jedan od vlasnika Nove banke za 3,99 miliona KM sa učešćem, kako je navedeno na sajtu Banjalučke berze, od oko 7,6 odsto. I dalje je Milan Radović najveći vlasnik, sa oko 7,9 odsto.

Srpskainfo je pokušala da od Milanovića sazna zbog čega se širi u bankarstvo, ali nije bio dostupan za razgovor. Jedino je ranije za Capital.ba izjavio da mu je namjera da postane najveći akcionar banke sa učešćem od 15 do 20 odsto.

Milanović je do prije nekoliko mjeseci imao i osiguravajuću kuću Atos, koju je preuzelo Grawe osiguranje.

Javno je dostupno da je Milanović, odnosno njegova trgovačka firma MG Mind, poznata po prodaji bijele tehnike, ima vlasničko učešće u 7 preduzeća, akcionarskih društava, čije su akcije listirane na Berzi:

  • Bosna trgovina Banjaluka,
  • Japra Novi Grad,
  • Park Komunalno preduzeće Mrkonjić Grad,
  • Prijedor putevi Prijedor,
  • Park Komunalno preduzeće Prnjavor,
  • Šuma produkt Trebinje i, od sada,
  • Nova banka Banjaluka.

Uvidom u finansijske izvještaje, MG Mind je prošle godine imao gotovo 168 miliona KM prihoda i 21,8 miliona KM neto dobiti.

Milanović je i vlasnik Mrkonjić puteva, te banjalučkih preduzeća Tržnica i Čistoća.

Sudeći po lokacijama poslovnih prostora, reklo bi se da je Milanoviću omiljena Gospodska ulica u Banjaluci, a upućeni kažu i da je njen “najveći vlasnik”.

Njegov je prostor gdje je donedavno bila Komercijalna banka i gdje se sada nalazi butik Defacto. U Gospodskoj ima još nekoliko proslovnih prostora, a u centru grada ima i RK Centar. Takođe, vlasnik je robne kuće Patria u centru Prijedora.

Ovaj biznismen iz Mrkonjić Grada svoje poslovanje je prije dvije godine proširio i na tržište Evropske unije, tačnije u Sloveniju, gdje je kupio komunalno preduzeće KPL iz Ljubljane. Među osam ponuđača MG Mind je za to preduzeće ponudio najvišu cijenu, odnosno 7,9 miliona evra.

Milanović je takođe ktitor Hrama Svetog Save u Mrkonjić Gradu. Hram je 2. avgusta ove godine osveštao patrijarh srpski Irinej, koji je Milanovića uporedio s kraljem Milutinom, najvećim zadužbinarom iz ere Nemanjića!

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!