Kultura

Svečano književno veče povodom 25 godina od osnivanja Udruženja književnika Republike Srpske

Svečano književno veče povodom 25 godina od osnivanja Udruženja književnika Republike Srpske (UK RS), na kojem će, u najkraćem, biti evociran rad ovog udruženja, biće održano večeras sa početkom u 19 časova u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor.

U posljednjih 25 godina radom UK RS, u dužim ili kraćim periodima, rukovodili su: Nikola Koljević, Vladimir Nastić, Ranko Preradović, Branko Milanović, Zoran Kostić, Jovanka Stojčinović-Nikolić, a sada tu funkciju obavlja Predrag Bjelošević. Uoči ove književne večeri Bjelošević kaže da se radi o velikom jubileju.

Loading...

“To je izuzetno značajan jubilej za književnost koja se stvara na prostorima ne samo Republike Srpske, nego i cijele Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju korpus srpskog naroda. Udruženje književnika Srpske, kako se nekada zvalo, nastalo je 31. oktobra 1993. godine na Jahorini, iz poznatih razloga, u ratnom vihoru, kada naprosto zbog dešavanja u Bosni i Hercegovini srpski pisci nisu bili u prilici da se čuje njihov glas u svijetu”, govori Bjelošević, ističući da će, zbog gorerečenog, večeras biti uručena povelja – najviše priznanje UK RS, istitucijama i pojedincima koji su podržavali udruženje od samih početaka do danas.

Povelja UK RS će biti uručena Kabinetu predsjednika RS, Vladi RS, Narodnoj skupštini RS, Ministarstvu prosvjete i kulture RS, Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS, gradu Banjaluka, “Glasu Srpske”, Banskom dvoru i Udruženju književnika Srbije (UKS).

Upravo Udrženje književnika Srbije, pomenute 1993. godine, kako kaže Bjelošević, bilo je podrška i Udruženju književnika Srpske, koje je kasnije preimenovano u Udruženje književnika Republike Srpske zbog toga što djeluje na ovoj teritoriji.

Predrag Bjelošević
Predrag Bjelošević

“Veliki broj članova srpskih pisaca sa prostora BiH našali su se na Jahorini i sa nekolicinom pisaca iz Udruženja književnika Srbije, koji su pozvani da prisustvuju tom događaju, osnovali su Udruženje književnika Srpske kao udruženje građana koje je legitimni nastavljač Udruženja književnika Socijalističke Republike BiH, u ime srpskog naroda. Kako je donesena odluka u tom trenutku, ona se dosljedno sprovodi punih 25 godina”, riječi su Predraga Bjeloševića, uz kojeg će na svečanoj književnoj večeri UK RS učešće uzeti Ranko Preradović, Zoran Kostić, Jovanka Stojčinović-Nikolić, (bivši predsjednici UK RS), te Ranko Pavlović, Radoslav Milošević, Sreten Vujković, Goran Vračar, Željko Galonja, Slobodan Jović, Dobroslav Ćuk, Živko Vujić, Goran Šaula, Jovo Čulić i gost Radomir Andrić, aktuelni predsjednik Udruženja književnika Srbije.

Voditelj programa biće glumac Ivan Perković, a u muzičkom dijelu programa nastupiće Valentina Milekić, solo sopran, i Mladen Janković, pijanista.

Povelja UK RS posthumno biće uručena preminulim predsjednicima Nikoli Koljeviću, Vladimiru Nastiću i Branku Milanoviću.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!