Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Inicijativni odbor u petak: Nova stranka Nedeljka Čubrilovića zvaće se Demokratski savez

Deset dana nakon prve sjednice, u petak, 14. decembra, biće održan drugi sastanak Inicijativnog odbora nove stranke čiji su pokretači Nedeljko Čubrilović i ostali članovi Nezavisnog demokratskog kluba u Narodnoj skupštini RS.

Na skupu će, kako se saznaje, biti razmatran do sada pređeni put u pravcu formiranja budućeg političkog subjekta, što podrazumijeva i svojevrsni proces “diferencijacije” u odborima DNS-a širom RS. Inicijativni odbor će potvrditi 22. decembar kao datum kada će se održati osnivačka skupština, a nova partija zvanično početi sa radom.

Dobro obaviješteni izvori ističu da je, od prvobitnih šest prijedloga imena za novu partiju, čiji su osnivači predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović i poslanici Spomenka Stevanović, Spomenko Stojanović i Milan Dakić, gotovo sigurni naziv sa najvećim šansama – Demokratski savez. Jedina dilema je da li će skraćenica biti DEMOS ili DS.

Osim usaglašavanja imena stranke, u petak će biti prihvaćen vizuelni identitet i potvrđeni osnovni ključni akti ove političke organizacije.

U dvorani u Obilićevu, 22. decembra, na osnivačkoj skupštini se očekuje oko 800 delegata iz cijele RS. Tada će biti usvojen statut i ostali osnivački akti stranke, a biće izabrano i rukovodstvo, odnosno predsjednik, zamjenik predsjednika, potpredsjednici, Predsjedništvo i Glavni odbor.

Osim četiri poslanika NDK u parlamentu Srpske, u novu stranku, ući će više od 70 odbornika DNS-a iz opština i gradova RS, kao i više od pola članova dosadašnjeg Glavnog odbora Demokratskog narodnog saveza. Takođe, novoj partiji Nedeljka Čubrilovića pristupiće oko 40 opštinskih odbora, te četiri od ukupno šest gradskih odbora DNS-a u RS – kompletni odbori iz Banjaluke, Zvornika i Bijeljine i gotovo čitav GO u Doboju.

Uz Marka Pavića, kažu upućeni izvori, ostaje gradski odbor u Prijedoru, te veći dio GO u Trebinju. Međutim, u Čubrilovićevu partiju ući će cjelokupna stranka “Snaga Hercegovine”, čije je je sjedište u Trebinju, a predsjednik Slobodan Šaraba, koja je na posljednjim izborima bila na listama DNS-a. To podrazumijeva i pristupanje dva odbornika “Snage Hercegovine” u Bijeljini, kao i jednog iz Ljubinja.

Očekuje se da u novu stranku uđu i dva načelnika opština koji nisu povezani sa razlazom u DNS-u, već dolaze iz drugih stranaka u RS.

Što se tiče zastupljenosti u republičkoj i BiH vlasti, nova partija već ima predsjednika NSRS, a dobiće, kako se saznaje, jednog ili dva ministra u Vladi RS. Na nivou BiH, imaće nekoliko zamjenika ministara u Savjetu ministara, te više rukovodilaca agencija, uprava i upravnih organizacija.

Krug zatvara realna mogućnost da Čubrilovićeva stranka bude zastupljena i u skupštinama i vladama kantona u FBiH, koji imaju opštine sa srpskom većinom, kao što su Drvar, Glamoč i Petrovac.

Izvor
opcija.net
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button