Kultura

Mortal Engines – Čudan film koji se neće najesti para (VIDEO)

Čudna mješavina različitih SF filmova, ali, ipak, dovoljno originalna da pobudi interesovanje. Atmosfere koja kao da je isplivala iz nekog filma koji je potpisao Terry Gilliam, ali neki drugi “Monty Python” koji nije dovoljno ciničan, uz pratnju Star Wars bubnjeva i asocijacija na mnoge već viđene, a tako “trendi” filmove – šljašti na sve strane, ali izostaje prava poenta!

Zanimljive polazne premise o Londonu iz daleke budućnosti, nakon nuklearne kataklizme, koji je postao džinovski grad na točkovima (tj. tenkovskim gusenicama), i koji ide okolo i proždire male ljudske naseobine.

Loading...

Ali, u jednom takvom pohodu namjeri se na izvjesnu Hester Shaw (Hera Hilmar), koja gori od želje da osveti majku ubijenu od strane zlog londonskog vrhovnog arheologa (Hugo Weaving)… koji, opet, u tajnosti od londonskog gradonačelnika prikuplja “antičke” predmete potrebne za pravljenje najsmrtonosnijeg oružja ikada stvorenog, kako bi ga upotrijebio podjednako u sticanju političke moći, ali i vojnički porazio “ekipu” koja živi s druge strane džinovskog zida i opire se kolonizaciji Londona.

E, u toj “ekipi” koju sačinjavaju uglavnom pripadnici “žute”, “crne” i “crvene” rase, a predvodi ih neko ko sliči na budističkog monaha, leži, čini mi se, i jedini način da ovaj film zgrne neke novce – vjerovatno računajući na uspeh na kineskom tržištu, pošto teško da će na ostalim uspjeti da zainteresuje širu populaciju.

Osim te zanimljive polazne premise o “zlom” Londonu koji proždire male i neprilagođene novom svjetskom poretku, ostatak filma predstavlja, nažalost, samo silnu zbrku motiva i raspleta viđenih u mnogim već spomenutim žanrovskim ostvarenjima. Naravno, uz obaveznu tinejdžersku romansu, jer spomenutoj osvetnici Hester pomaže mlađani muzejski službenik Tom (Robert Sheehan), i sam zanesenjak za istoriju i neko ko proučava njene artefakte kao što su raspadnuti tosteri ili figure Miniona… mada je u mladosti želio da bude pilot… (kao brat mu Han Solo)… što će mu se konačno i ostvariti želja u odsudnom boju protiv zlog Huga…

… A, tu je i neki metalni snagator-robot, koji je usvojio Hester kad joj je zli Hugo ubio majku, i koji je sad, takođe progoni, jer mu je ova obećala da će mu dozvoliti da je ubije, a potom je pretvori u istu metalnu sklepanciju kao što je i on…

… Suviše zamršeno i nepotrebno zakukuljeno i zamumuljeno, reklo bi se…

Iako iza ovog filma kao producent stoji čuveni Peter Jackson, ujedno i koscenarista sa Fran Walsh i Philippa Boyens, a na osnovu istoimenog romana čiji je autor Philip Reeve, sasvim lako se može primijetiti da je ovo, zapravo, prvi dugometražni film koji je ikada režirao Christian Rivers, neko ko je u svetu filma mnogo poznatiji kao stručnjak za specijalne efekte. Jer, kao da je želio da impresionira “maestra” gurajući u ova dva sata sve i svašta, umjesto da je napravio jedan film “standardne” dužine, ili pokušao da napravi “još dužu epopeju”, kako bi sve spomenuto i imalo dubljeg smisla.

Nešto ovako kako je ispalo zaista “fali” da bi bilo upečatljivo. Smatra se da je budžet filma bio oko 100 miliona dolara. Sve oči su sada uprte u Kineze, samo oni mogu da spasu stvar…

Izvor
titlovi.com
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!