Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Kultura

Predstave za djecu pogledalo gotovo 47.000 posjetilaca

Dječije pozorište Republike Srpske (DP RS) iza sebe ima veoma uspješnu godinu, u kojoj je ostvarilo pet premijera, osvojilo nekoliko nagrada, zabilježilo brojna gostovanja, od kojih je najznačajniji bio odlazak u Kinu, te obilježilo i pokoji jubilej.

Više o svemu ovome, gdje su sumirani uspjesi institucije kulture i teatra od nacionalnog značaja, govorila Sanja Zekanović, portparol DP RS.

“Dječije pozorište RS je od svog osnivanja 1955. do danas na scenu postavilo 308 premijera. U 2018. godini premijerno je izvedeno pet predstava: ‘Nismo svi letači’ u režiji Igora Tešića, ‘Šumska čarolija’ reditelja Željka Kasapa, ‘Ukradeni princ i izgubljena princeza’ reditelja Živomira Jokovića, ‘Doživljaji mačka Toše’ u režiji Aleksandra Pejakovića i ‘Medvjedić Timotej’ reditelja Jaroslava Antonjuka”, kaže Zekanovićeva, podsjetivši nas na uspješne izvedbe ovih komada. Ona dodaje da su glumci Dječijeg pozorišta u odlazećoj godini igrali na festivalima i gostovanjima u Trebinju, Herceg Novom, Beogradu, Požarevcu, Subotici, Bugojnu i nekoliko gradova u Narodnoj Republici Kini.

“Predstava ‘Mačak u čizmama’ donijela je našem pozorištu dvije glavne nagrade na 25. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Subotici i 23. Susretima pozorišta lutaka BiH u Bugojnu, na kojima je osvojila i nagradu za najbolju režiju, kao i nagradu za glumu i animaciju, koja je pripala glumici Božani Bijelić”, govori Zekanovićeva o uspjesima ovog tetara, koji je podržao i projekat decentralizacije kulture, te ostvario i 26 gostovanja širom Republike Srpske u mjestima koja nemaju profesionalno pozorište za djecu. Neka od tih mjesta su Doboj, Kostajnica, Laktaši, Stanari, Brčko, Srbac, Prijedor i Trebinje.

Značajan jubilej pozorišta obilježen je 30. aprila 2018, kada je kultna predstava “Tužni princ” proslavila svoj 20. rođendan.

“Predstava je nastala po tekstu lirske bajke Predraga Bjeloševića, a režiju i scenografiju potpisuje poznati tim iz Bugarske, reditelj Biserka Kolevska i scenograf Svila Veličkova. U istoj glumačkoj postavi već 20 godina igraju: Aleksandra Spasojević, Aleksandar Blanić, Duško Mazalica, Slobodan Perišić, Dragan Banjac i Željko Miličević. Predstava je DP RS i pozorišnoj umjetnosti RS otvorila vrata brojnih svjetskih scena”, navodi ona. Podsjetila je da je DP RS na 17. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu “Banjaluka 2018”, u oktobru ove godine, ugostilo 17 teatara iz 10 država svijeta. Sa druge strane, najznačajnije gostovanje ansambla DP RS ove godine bilo je u Kini.

“Uz pokroviteljstvo Vlade Republike Srpske, u periodu između 11. i 27. avgusta u kineskim gradovima Donguanu i Hejuanu svoju čuvenu predstavu ‘Folklorna magija’ ansambl DP RS odigrao je 11 puta. Osim izvođenja ove predstave, organizovano je i 10 radionica s najmlađom pozorišnom publikom”, prisjetila se Zekanovićeva.

Najigranija predstava u 2018. godini, po njenim riječima, je “Nismo svi letači” s ukupno 32 izvođenja, a zaključno sa 30. decembrom broj izvedenih predstava u DP RS je 215, s ukupno 46.778 gledalaca.

“DP RS već petu godinu zaredom organizuje i humanitarnu kulturno-zabavnu manifestaciju ‘Snješkovo’, tokom koje najmlađi posjetioci imaju priliku da uživaju u bogatom edukativnom programu”, sumirala je bogatu godinu u DP RS Zekanovićeva.

Izvor
NN
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button