Društvo

U Tuzli počela akcija “Djecu liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama”

U Tuzli je juče počela akcija “Djecu treba liječitii iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati-uplati”, koju realizuje neformalna grupa roditelja.

U okviru akcije potpisivaće se i peticija da se oboljela djeca liječe sredstvima iz budžeta.

– Razlog ove peticije i pokretanje akcije je činjenica da u Bosni i Hercegovini, prije nego što se prikupi dovoljan iznos za liječenje u inostranstvu, djeca umiru. S druge strane, u ovoj državi imamo političare koji nas ni tolike godine poslije rata nisu nigdje doveli, a za njih uvijek ima dovoljno sredstava u budžetu: ne kasne im ni naknade, ni paušali, ni komisije. Za djecu sredstava nema. Došlo je vrijeme da se situacija obrne i da djeca budu na prvom mjestu, poručila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Indira Bektić-Mujkić, jedna od inicijatora akcije.

Potpisivanje peticije najavljeno je za subotu, 12. januara sa početkom od 12 sati na Trgu slobode u Tuzli.

– Bolestan sistem je, što znam iz vlastitog iskustva, gori od bolesnog djeteta i nijedna institucija u BiH nema pravo biti gospodar života i smrti te svojim odredbama, odlukama, zakonima i propisima onemogućavati djetetu pravo na život, navela je Bektić-Mujkić.

Djeca se, ističe Bektić-Mujkić, tretiraju u osnovnom sistemu zdravstvene zaštite, ali tek kada se dijete razboli, roditelj shvata koliko su ta planirana sredstva, participacije i sufinansiranje liječenja nedovoljni. Apsurd je da, kaže Bektić-Mujkić, u trenucima kada se roditelj nađe u teškoj situaciji suočavanja sa djetetovom bolešću, on mora razmišljati i o načinu na koji će se snaći za novac neophodan za liječenje.

– Često kažu da je dijagnoza takva i da spasa nema, ali niko nema pravo oduzeti nadu u pokušaj izlječenja. Morate moliti da neko obezbjedi konzilijarni pregled. U zavodima zdravstvenog osiguranja uvijek će reći da imaju planirana sredstva za liječenje, ali do tih je sredstava vrlo teško doći i ostvariti npr. pravo na dobivanje ortopedskih pomagala, naglašava Bektić-Mujkić.

Osim toga, organizatori akcije su naveli da se zaboravlja da zaposleni građani svaki mjesec redovno od svoje platee izdvajaju doprinos za zdravstveno osiguranje, a postavlja se pitanje šta dobiju kada obole.

Nakon potpisivanja peticije, naredni korak je, naveli su organizatori, slanje peticije Gradskom vijeću Grada Tuzle, od kojeg očekuju da tekuće rezerve stave na raspolaganje za liječenje, te da peticiju, kao najniži stepen vlasti, proslijeđuju na više nivoe.

Izvor
radiosarajevo
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Majka
Majka
5 godina prije

BRAVO! Svaka cat!

Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!