Politika

Cvijanovićeva i Dodik sa Putinom: Rusija važan partner Republike Srpske (FOTO)

U gustom rasporedu preedsjednika Rusije Vladimira Putina tokom posjete srpskoj prestonici bilo je prostora i za sastanak sa predstavnicima Srpske, kojima je odmah na početku čestitao na izbornom rezultatu.

Za zvaničnu Banjaluku svaki sastanak sa predstavnicima Rusije od izuzetne je važnosti. To naglašavaju i zvaničnici Srpske, koji su predsjednika Rusije informisali o komplikovanoj političkoj situaciji u BiH.

Loading...

“Sad smo u fazi konstituisanja organa BiH i tu naravno ima određenih komplikacija. Bošnjačka strana to uslovljava NATO putem BiH, što mi naravno ne prihvatamo”, naveo je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Rusija je, za Srpsku, veliki ulagač i važan spoljnotrgovinski partner. Dodik je naglasio važnost nastavka proizvodnje u rafineriji nafte u Brodu, ali i učešće ruskih kompanija u rekonstrukciji dvije termoelektrane.

“Očekujemo da se nastavi naše učešće u projektu Turski tok, kao što smo bili planirani i u Јužnom toku. Za to imamo neophodnu dokumentaciju”, rekao je Dodik.

Upravo energetika uoči susreta podvučena je kao najvažnije pitanje o kojem će na sastanku biti riječi. Ali uz tu temu, razgovarano je i o većem nivou saradnje u oblasti kulture, te zadržavanju visokog stepena razmjene infomacija.

“Zainteresovani smo isto tako za ojačanje sasradnje u ostalim sektorima u energetici, prije svega u naftnoj industriji, ali i proizvodnji električne energije iz drugih izvora. Ono što želimo da ojačamo jeste naša saradnja u sektoru obrazovanja”, naglasio je Dodik.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović navela je da ima mnogo započetih projekata u saradnji sa Rusijom i u sektoru obrazovanja, naglasivši da se kao prostor za dodatnu saradnju otvara i oblast zdravstva i medicine, što je prilika koju Republika Srpska namjerava da iskoristi.

“Ono što je važno je da se postoji određeni nivo razumijevanja i da širimo naše ekonomske aktivnosti”, rekla je Cvijanovićeva.

Prije samog sastanka, predsjednica Republike naglasila je da je za Srpsku važno da u velikim poduhvatima može imati partnera kakav je Rusija.

S druge strane, Dodik još jednom je ponovio da se sa Putinom susreo kao srpski član Predsjedništva, u ime Republike Srpske.

Izvor
RTRS
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!