Društvo

Navala na njemačke konzulate na zapadnom Balkanu

Njemačka konzularna predstavništva u zemljama zapadnog Balkana nisu u stanju da obrade zahtjeve za radnim vizama čiji broj se u prvoj polovini ove godine udvostručio.

Prema pisanju njemačkog Špigla, u prvoj polovini 2018. godine, u šest zemalja zapadnog Balkana podnijeta su 52.000 zahtjeva za radnim vizama što je dvostruko više nego u istom periodu 2015. godine.

Loading...

“Broj zahtjeva za vizama uveliko je nadmašio kapacitete naših konzularnih predstavništava što je urodilo rastućim brojem pritužbi predstavnika privrede, politike i civilnog društva”, piše u internom dokumentu njemačkog Ministarstva spoljnih poslova u koji je njemački list imao uvid, prenosi Hina.

U dokumentu se navodi da je izdavanje viza u inostranstvu ključni instrument kontrole useljavanja od kojeg ne žele da odstupe.

Njemačka je 2016. Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju proglasila bezbjednim zemljama čime su izgledi za sticanje prava na azil za građane ovih zemalja u Njemačkoj smanjeni na najmanju moguću mjeru.

Najviše radnih viza dosad je izdato za sektore građevinarstva, gastronomije i njege osoba.

Izvor
Tanjug
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!