Politika

Edin Ramić najavio još inicijativa koje se ”neće svidjeti predstavnicima Srba”

Edin Ramić, federalni ministar izbjeglih i raseljenih te poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske kazao je danas za N1 da je ”uvijek pravo vrijeme za prave odluke” komentarišući tajming najave Stranke demokratske akcije za pokretanje pravne procedure o promjeni imena entiteta Republika Srpska.

On je u razgovoru za N1 reakcije na najavu SDA ocijenio ”očekivanim”, a najavio je i nove inicijative koje se, kako je kazao, ”vjerovatno neće svidjeti predstavnicima Srba u entitetu Republika Srpska.

Loading...

”Poruke Milorada Dodika su manje – više očekivane, on svaku sitaciju koja se tiče poboljšanja prava povratnika prebaci na zaštitu entiteta Republika Srpska, a onda na tu priču mobilizuje kompletnu opoziciju i bar nakratko uspije skloniti sve te probleme i staviti ih pod plašt zaštite entiteta Republika Srpska od ”najezde” Bošnjaka ili SDA. Po pitanju opozicije u RS-u jasno je da oni nisu uspjeli definisati neku svoju politiku, po pitanju odnosa prema Bošnjacima, to je manje više ista politika”, dodao je on.

Ramić je za N1 kazao da je međunarodna zajednica dopustila Miloradu Dodiku da potpuno potisne prava Bošnjaka i Hrvata te da ih istisne iz institucija.

”Međunarodna zajednica je u posljednjih nekoliko godina po pitanje primjene Dejtonskog sporazuma proizvela Milorada Dodika ovakvim kakav jest, dopušteno mu je da potpuno potisne prava Bošnjaka i Hrvata i da ih istisne iz institucija. Fascinirajuće je da mu to OHR dopušta. Javnost je iznenađena da OHR uopšte reaguje”, rekao je ministar Ramić.

Govoreći o obespravljenosti Bošnjaka i Hrvata u RS-u, Ramić je kazao da su u nekoliko slučaja od povratnika ”pokušali napraviti teroriste”.

”Nemate pristup javnim institucijama kada su u pitanju povratnici, potisnuti su iz javnih službi. Nemate Bošnjaka na rukovodećim mjestima u Centrima javne bezbjednosti, u Banjaluci nemate nijednog šefa službe ili šefa odsjeka, a kamoli nešto više. Oni su od povratnika pokušavali napraviti teroriste. NIjednog relevantnog novinara i urednika na Radio-televiziji Republike Srpske…”, dodao je on.

Aktivnosti u narednom periodu po ovom pitanju?

”Bit će još inicijativa u narednom periodu koje se vjerovatno neće svidjeti predstavnicima Srba u entitetu RS, vidjećemo kako će na to reagirati međunarodna zajednica”, najavio je Edin Ramić u razgovoru za N1.

Stranka demokratske akcije će, podsjećamo, putem svojih predstavnika u državnim institucijama, pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS.

Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po principu etničke privilegovanosti, protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH, navode iz SDA.

Izvor
N1
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!