Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Magazin

Da li ste strog ili popustljiv roditelj

Onako kako vaspitavate dijete, takvo će i biti kada poraste – tvrde pedagozi iz SAD, koji su, na osnovu studija, došli do zaključka da postoje tri osnovna tipa vaspitanja.

Autoritativni roditelji

Autoritativni roditelji su izuzetno zahtjevni. Oni postavljaju rigidna pravila, ali istovremeno poštuju potrebe mališana. Iako uvijek traže precizno objašnjenje za sve što djeca žele ili traže, u isti mah su spremni da ih saslušaju i uvaže njihovo mišljenje. Stručnjaci kažu da je ovo najbolji pristup i da su tinejdžeri iz takvih porodica poslušni, imaju svoje “ja” i ne upadaju u nevolje.

Popustljivi roditelji

Popustljivi roditelji ne postavljaju nikakva pravila niti granice. Kod njih vlada široka demokratija. Skoro uvijek su na strani djeteta, izlaze im u susret i ispunjavaju im ne samo potrebe i želje, već i hirove. Problem je što ih njihova djeca kada porastu ne doživljavaju kao autoritet, pa ih ne poštuju previše, a nemaju poštovanje ni prema drugima. Takvi roditelji uvjereni su da svojom nježnošću i popustljivošću ne mogu učiniti nikakvu štetu. Takav oblik roditeljstva najčešće i stvara dobro raspoloženo dijete koje uživa u svom djetinjstvu. Međutim, takvo dijete nema mogućnost da razvije osjećaj odgovornosti, nesigurno je i nezrelo.

Kontrolori

Roditelji koji kontrolišu svaki korak svoje djece, postavljaju im jasna pravila i granice, ali ne objašnjavaju razloge za to. Ne žele da slušaju mišljenje mališana, nego sve mora da bude po njihovom. Upravo djeca koja su vaspitavana na ovaj način imaju najveće šanse da izrastu u delinkvente ili osobe sklone porocima.

Balans

Savršen roditelj, međutim, ne postoji. Ono što treba da njeguje u vaspitanju su čvrstina i ispravnost, ljubav i toplina. Da podstiče dvosmjernu komunikaciju, pita dijete za mišljenje i vodi računa o njegovim osjećanjima, objašnjava svoje postupke i očekivanja, a zahtjeve prema djetetu prilagođava njegovom uzrastu.

Jedan mazi, drugi kudi

Veoma je važno da roditelji budu dosljedni u nalaženju zajedničkog jezika i da pokušaju da usklade svoje stavove, inače dijete neće moći da shvati šta smije, a šta ne smije, šta je dopušteno, a šta nije. Zato su otvorena komunikacija, razmjena i dogovor među roditeljima bitne odrednice roditeljskog saveza, smatraju psihoterapeuti.

Izvor
NN
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button