Kultura

Prnjavorčnin više godina stvarao prvi srpski manga strip

U Prnjavoru je danas promovisan prvi srpski manga strip autora Srđana Vranješa, čiji su kadrovi prilagođeni japanskom stilu.

Vranješ je rekao Srni da je riječ o istočnjačkom načinu prezentacije stripa, posebno japanskom, koji autoru omogućava dosta slobode u stvaranju.

Loading...

On je objasnio da se strip čita sa suprotne strane, da je riječ o projektu koji je nastajao između tri i četiri godine.

– Prošao je kroz više izmjena da bi se došlo do finalnog rezultata. Zbog složenosti biće samo desetak brojeva stripa, a u finalizaciji je drugi dio koji bi trebalo da bude objavljen na proljeće – rekao Vranješ.

On je napomenuo da je zahvaljujući ovom stilu mnogo brže mogao da nacrta priču, što nije slučaj kada se koristi zapadnjački sistem koji je dosta realističan.

Vranješ će predstaviti strip na svom sajtu, a za čitaoce će manga biti dostupna i posredstvom Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija” i u radnjama u kojima se prodaju stripovi.

Predsjednik Udruženja “Deveta dimenzija” Zoran Pejić rekao je da su do sada organizovane tri izložbe stripa Republike Srpske, a objavljena 23 izdanja.

– Ponosni smo na naš strip časopis Parabelum koji smo objavili u osam brojeva i još 11 specijalnih izadnja. Prošle godine objavili smo stripovjetke, pet priča Petra Kočića pretvorili smo u strip. Izdanje je dvojezično, s jedne strane na srpskom, a s druge na ruskom jeziku. Crtali su naši crtači Predrag Ikonić i Milan Mladić – naveo je Pejić.

Pejić kaže da Udruženje promoviše domaće strip snage, a u strip časopisu “Parabelum” na pedesetak strana u posebnoj rubrici za djecu objavljuju radove najmlađih članova.

Naredno strip druženje najavljeno je za 15. februar u Derventi i 14. aprila u Laktašima, dok će salon stripa biti održan u oktobru u Banjaluci.

Strip autor iz Prnjavora Zoran Knežević kaže da su ovu priliku iskoristili da se posvete djeci koja su pohađala školu stripa.

– Strip je veoma teško napraviti, a ova djeca to uspješno rade i zato ih treba maksimalno podržati. Ove godine predviđena je i Četvrta strip škola u Prnjavoru, a druga u Srpcu i Derventi – rekao je Knežević.

Tokom strip druženja uručene su diplome za tridesetak malih polaznika strip škole, čiji su radovi izloženi u prostorijama Narodne biblioteke u Prnjavoru, gdje je i održana promocija.

Riječ “manga”

Riječ manga se sastoji od dve japanske riječi. Riječ “man” znači čudno, čudljivo, a riječ “ga” označava sliku. Tako da bi se slobodan prevod ove riječi mogao svesti na “čudne slike”.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!