Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

Republika Srpska prošle godine najviše izvozila struju, a uvozila naftu

Spoljnotrgovinski deficit Republike Srpske u prošloj godine iznosio je milijardu i 475,4 miliona KM, podaci su Zavoda za statistiku.

Srpska je u periodu januar – decembar lani ostvario obim robne razmjene sa inostranstvom od osam milijardi i 957,8 miliona KM, od čega se na izvoz odnosile tri milijarde i 741,1 miliona KM, a na uvoz pet milijardi i 216,7 miliona KM.

Izvoz je povećan za 7,6 odsto u odnosu 2017. godinu, dok je uvoz veći za 6,5 odsto.

Podaci statstike pokazuju da se iz RS u prošloj godini najviše izvozilo u Italiju i to u vrijednosti od 573 miliona KM, odnosno 15,3 odsto, te u Srbiju 485 miliona KM, odnosno 13 procenata od ukupno ostvarenog izvoza.

U istom periodu, najviše se uvozilo iz Srbije i to u vrijednosti od 876 miliona KM, odnosno 16,8 odsto i iz Italije, u iznosu od 587 miliona KM ili 11,2 posto od ukupno ostvarenog uvoza.

Posmatrano po grupama proizvoda, u periodu januar – decembar 2018. godine, najveće učešće u izvozu ostvaruje električna energija sa 286 miliona KM, što iznosi 7,6 odsto od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu ostvaruje nafta i ulja dobijena od bitumenoznih minerala (sirova), sa ukupnom vrijednošću od 595 miliona KM, što iznosi 11,4 odsto od ukupnog uvoza.

Izvor
FENA
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button