Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Srebrenka Golić: Aerodrom Banjaluka važan za dalji razvoj privrede i turizma Srpske

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da na sjednici u utorak, 29. januara, razmatra Prijedlog prostornog plana područja posebne namjene “Aerodrom Banjaluka” s ciljem njegovog prostornog razvoja u narednih 20 godina.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić istakla je da je riječ o izuzetno važnom infrastrukturnom objektu, neophodnom za dalji razvoj privrede, turizma i drugih djelatnosti, koji omogućava veću otvorenost Srpske prema svijetu.

Golićeva je napomenula da je u svakoj zemlji razvoj saobraćajne infrastrukture osnov za privredni razvoj.

– Osim toga, postojanje i infrastrukturna opremljenost aerodroma, kako za putnički, tako i za kargo prevoz, jedan je od najvažnijih kriterijuma prilikom vrednovanja atraktivnosti zemlje za strane ulagače – rekla je Golićeva Srni.

Prema njenim riječima, upravo zbog toga, izrada prostornog plana područja posebne namjene “Aerodrom Banjaluka” bila je među prioritetima u ispunjavanju obaveze razrade Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine kroz donošenje strateško-razvojnih planskih dokumenata.

Ona je istakla da se, uz prioritetni planski razvoj Aerodroma, koji podrazumijeva proširenje i razvoj aerodromske infrastrukture, planom omogućava širok dijapazon poslovno-proizvodnih namjena u ovoj prostornoj cjelini, ali tako da se ne ugroze ostale namjene u okruženju.
– Aerodromska zgrada postaje pretijesna za sadašnji broj putnika, a najavljene nove destinacije i dalji razvoj ove vrste usluga zahtijevaju ozbiljne intervencije u prostoru, tako da će usvajanje Prostornog plana područja posebne namjene “Aerodrom Banjaluka” obezbijediti optimalan razvoj u prostoru – pojasnila je Golićeva.

Ona je istakla da je riječ o razvojnom, strateškom, dugoročnom dokumentu prostornog uređenja kojim se utvrđuje granica površine za razvoj stambene, poslovne i privredne namjene u zoni uz magistralni put.

– U okviru ove zone predviđene su dvije zone za razvoj privrede, dok je ostatak prostora označen kao zona mješovite namjene. S obzirom na to da nije riječ o cjelinama koje su isključivo proizvodno-poslovne, i na to da egzistira i stambena namjena, namjena poslovno-proizvodnih objekata mora biti takva da ne ugrožava funkciju stanovanja u neposrednom okruženju sa jedne strane i poljoprivredne površine koje se nalaze u zaleđu ove zone sa druge strane – dodala je Golićeva.

Ona je istakla da će se precizna namjena i ostali uslovi izgradnje i urbanistički standardi pojedinačnih cjelina definisati sprovedbenim dokumentima prostornog uređenja.

Prema njenim riječima, Prijedlog prostornog plana područja posebne namjene izrađen je u skladu sa relevantnim EU propisima i usklađen sa direktivom kojom se osniva infrastruktura za prostorne informacije u Evropskoj zajednici.

Prijedlog odluke o usvajanju Prijedloga prostornog plana područja posebne namjene “Aerodrom Banjaluka” biće razmatran u republičkom parlamentu na prijedlog Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Izvor
Srpskainfo
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button