Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Čović: Hrvatske stranke će se zauzimati za federalizaciju BiH

Gostujući u emisiji “Naša TV” iz Mostara, Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i lider HDZ-a BiH, rekao je kako će se hrvatske stranke u BiH nastaviti zauzimati za federalizaciju Bosne i Hercegovine što smatra jedinim ispravnim putem.

“Hrvati stoje između dva antagonizma, unitarizma i separatizma u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je srednji put federalizam kojim se gradi u BiH i usmjerava je prema članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu”, rekao je Čović.

Dodao kako je greška bila ta što Bosna i Hercegovina nije već dobila status kandidata za članstvo u EU, što bi po njemu ubrzalo i druge političke procese u zemlji.

“BiH je morala dobiti status kandidata iako nismo izmijenili Izborni zakon po presudi Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića. Mi ćemo insistirati da Hrvati biraju legitimne predstavnike u vlasti, jer sada imamo farsu s dva bošnjačka člana BiH Predsjedništva, koji su tamo birani glasovima Bošnjaka. Sve to dio je pokušaja stvaranja unitarne zemlje u kojoj će jedan narod dominirati”, izjavio je u emisiji “Naše TV” iz Mostara.

Vezano za odluku da Edim Fejzić ili Anel Šahinović predstavljaju Hrvate u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Čović smatra kako to ukazuje na postojanje inženjeringa i zloupotrebe.

“To je, rekao bih, gruba zlopotreba zakona i inženjering koji je neprihvatljiv. I takva je situacija u većinskim bošnjačkim sredinama, no slično je stanje i u RS, gdje su Hrvati malobrojniji”, rekao je lider HNS BiH.

Komentarišući nedavno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora i deklaraciju, Čović je rekao kako i dalje stoji iza svake navedene riječi pa i kritika presude Haškog suda u slučaju šestorice zvaničnika Herceg Bosne.

Rekao je kako HNS jasno traži procesuiranje svih ratnih zločina, ali da odbacuje političke kvalifikacije o postojanju navodnog udruženog zločinačkog poduhvata kojeg bošnjačka strana koristi za pokušaje uzurpiranje ustavnih prava Hrvata u BiH. Dodao je kako HNS BiH neće dopustiti pokušaje diskreditovanja Domovinskog rata, uloge Hrvatskog vijeća obrane i Herceg Bosne u obrani Hrvata i BiH.

Izvor
NN
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button