Društvo

Ekolozi protiv izgradnje malih elektrana na Janjskim otokama

Ekolozi su ponovo digli prašinu zbog izgradnje malih hidrolelektrana, upozoravajući da bi ovog puta odluka vlasti mogla zauvijek uništiti jedno od najlepših mjesta u Republici Srpskoj, čarobne Janjske otoke kod Šipova.

Ako Narodna skupštinina RS usvoji predloženi Zoning plan za Janjske otoke, na ovom lokalitetu, koje je po Prostornom planu RS trebalo da bude zaštićeno prirodno područje, biće nanesena trajna i nenadoknadiva šteta, tvrde aktivisti Centra za životnu sredinu Banjaluka.

Loading...

Oni su podržali lokalno udurženje “Eko zona Šipovo”, koje je takođe ustalo protiv Zoning plana. Posebnu sumnju izaziva, tvrde ekolozi, to što je izradu spornog plana finansiralo preduzeće Rojal Prima d.o.o. Mrkonjić Grad, koje će graditi malu elektranu na rijeci Janj.

– Na sjednici Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine RS, kojoj su predstavnici Centra prisustvovali kao posmatrači, pojedini članovi tog odbora su upozorilio na opasnost od narušavanja životne sredine usvajanjem ovog dokumenta. Sa druge strane, zagovarači usvajanja Zoning plana tvrde da je riječ o “razumnoj šteti” u odnosu na kotrist od izgradnje malih hidroelektrana – kaže Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu Banjaluka.

Dodaje da su sve dosadašnje stručne analize potvrdile da male hidroelektrane ne donose korist za društvo, nego samo za pojedince, dakle investitore, dok zajednici ostaje samo “razumna šteta”, koja je u ovakvim slučajevima potpuno nerazumna.

 

Izvori rijeka Janj i Plive, njihovi vodopadi i brzaci, živopisne vodenice i brvnare izgrađene na Janjskim otokama oduševljavaju svojom ljepotom i posebnošću i već godinama privlače turiste. Na Janjskim otokama se organizuju i različiti festivali, od onih posvećenih očuvanju tradicije, poput Janjskog višeboja, do zabava na kojima se okupljaju rokeri i poklonici savremene muzike, kakav je ZET festival.

Među brojnim obožavaocima Janjskih otoka je i Robert Dacešin, svjetski putnik iz Banjaluke, koji je obišao gotovo cijelu planetu, ali tvrdi da takve ljepote nema nigdje.

– Janjski otoci su pravo blago, kad ste tamo kao da ste uplovili u neki film avanture ili dokumentarac iz Amazona. Nevjerovatna je i sama pomisao da se tamo grade male elektrane, koje, znamo, donose veliku nepopravljivu štetu. Ne smijemo to dozvoliti ni po koju cijenu – poručio je Robert. Dodao je da su Jansjke otoke jedan od najvećih turističkih potencijala regije.

– Da je u nekoj normalnoj zemlji, ovo bi bila svjetska turistička atrakcija, samo kod nas ljudima na vlasti može pasti na pamet da tu dozvole izgranju malih elektrane. To je strašno – kaže Robert.

Izvor
srpskainfo / Milkica Milojević
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!