Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Drakulić: Služen parastos žrtvama ustaškog terora

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, prisustvovao je danas u Drakuliću parastosu ubijenim Srbima u ustaškom pokolju 7. februara 1942. godine.

Tog dana, pripadnici fašističke NDH, u samo jednom danu, pobili su više od 2.300 potpuno nevinih srpskih civila u selima Drakulić, Motike i Šargovac te u rudniku Rakovac.

Parastosu su prisustvovali i najviši zvaničnici Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Drakuliću da se na ovom mjestu prije 77 godina desio najmonstruozniji zločin ne samo u Drugom svjetskom ratu već, uopšte, u krvavoj balkanskoj istoriji.
„Težina zločina i masovnog pokolja koji su ustaše počinile tog 7. februara 1942. godine nalaže da se sjetimo teško postradalih žrtava i iskažemo im poštovanje, ali i da sjećajući se prošlosti malo dublje i ozbiljije razmišljamo o našoj sadašnjosti, a posebno budućnosti“, istakla je Cvijanovićeva u obraćanju poslije parastosa žrtvama u Drakuliću.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da srpski narod u Republici Srpskoj ostaje trajno opredijeljen da čuva sjećanje na sve stradale srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu i da dodatno izgradi svoju slobodu i državu.

„Za Srbe su uvijek bile važne dvije stvari u njihovoj istoriji – sloboda i država“, istakao je Dodik u Drakuliću.

On je rekao da se srpski narod godinama okupljao u Drakuliću da obilježi godišnjice stradanja žena, djece, staraca od pomahnitale ustaške ruke koja je ubila u Drugom svjetskom ratu više od 700.000 Srba na raznim stratištima.

„Nisu oklijevali da ubiju svakoga ko se krsti sa tri prsta, ko je Srbin, pritom ne pitajući za bilo kakvu krivicu“, istakao je Dodik.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

U ovom zločinu ustaške snage su, pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića, iz Tjelesnog zdruga Ante Pavelića, uz pomoć banjalučkih ustaša ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button