Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Radojičić: Nije bilo ozbiljnog problema zbog rasta vodostaja rijeka

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da nije bilo ozbiljnog problema u gradu zbog rasta vodostaja rijeka usljed naglog otapanja snijega.

“Problem je bio rast vodostaja Vrbasa uzvodno od Banjaluke. Mi smo noćas pratili situaciju u Karanovcu, gdje je na nekoliko mjesta bilo izlivanja, ali nije bilo ulaska vode u kuće”, rekao je Radojičić novinarima.

On je naveo da je rijeka Vrbanja bila prilično mirna, ističući da ona u svom toku često zna praviti probleme i poplave, dodavši da je i nizvodno od ušća Vrbanje u Vrbas, gdje je ranije bilo i najviše poplava, stanje mirno.

“Pratimo vodostaj sa Hidroelektranom /HE/ `Bočac` i od sinoć je protok manji, tako da možemo očekivati dalju stagnaciju i opadanje Vrbasa. Vjerujem da smo prošli bez nekih ozbiljnih problema ovu situaciju sa porastom vodostaja prije svega Vrbasa, ali i nekih manjih pritoka”, rekao je Radojičić.

On je istakao da je za Banjaluku najbitnija saradnja sa HE “Bočac”, koja u velikoj mjeri utiče na vodostaj, jer ovaj subjekat reguliše u najvećoj mjeri dotok vode prema gradu, dodavši da je o problemu rasta nivoa vode bilo kontakata i sa drugim opštinama.

Radojičić je naveo da je samo uređenje vodotoka dosta kompleksna tema i da su pitanja, kao što je rijeka Vrbas, republička nadležnost.

“Već nekoliko godina pregovaramo oko novih nasipa u naselju Česma i tu je hronično neriješen problem imovinsko-pravnih odnosa, zbog čega je sve zaustavljeno”, kaže Radojičić.

On je podsjetio da se prošle godine sa Razvojnim programom UN radilo na vodozaštiti sa obje strane rijeke Vrbas prema Laktašima na dužini od kilometar.

“Pokazalo se ovih dana kod povećanih padavina da nismo imali ni na jednom mjestu problem bujičnih vodotoka, odnosno potoka, jer smo nabavili mehanizaciju Odsjeku za civilnu zaštitu i protivpožarnu zaštitu i prvi put prošle godine sa našom mehanizacijom pročistili sve manje vodotoke, bujične potoke i kanale koji su ranijih godina pravili problem”, rekao je Radojičić i dodao da će grad i ove godine nastaviti sa svim preventivnim aktivnostima.

Usljed naglog topljenja snijega, rijeka Vrbas sinoć se izlila na jednoj od kritičnih tačaka u Karanovcu, ali se tokom noći povukla u korito.

Prema svim naznakama, prognozira se dalji pad vodostaja Vrbasa bez opasnosti po imovinu i stanovništvo, saopšteno je danas iz gradskog Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice.

Prema informacijama iz Civilne zaštite, na području Banjaluke nije poplavljen nijedan stambeni objekat.

Tokom protekle noći pripadnici gradske Civilne zaštite i Vatrogasne brigade obilazili su sve kritične tačke, ali, na sreću, nije bilo potrebe za njihovim angažmanom.

Izvor
Srna
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button