Banjaluka

Definitivno! Poskupljuje voda u Banjaluci

Skupština grada Banjaluka usvojila je danas odluku kojom se odobrava poskupljenje vode za 0,11 KM po metru kubnom, uz uvođenje naknade za fiksno mjerno mjesto, u zavisnosti od profila vodomjera.

Direktor “Vododovoda” Zoran Popović rekao je da je ovo preduzeće u toku protekle dvije godine preuzelo sve seoske vodovode na održavanje, čime je došlo do povećanja troškova poslovanja, a da tek slijedi preuzimanje fabrike vode “Crno vrelo”.

Loading...

“Seoski vodovodi su jako komplikovani sistemi, sa nekoliko prepumpavanja vode, što iziskuje veliku potrošnju struje. Nalazimo se među 10 najvećih potrošača struje u Republici Srpskoj, sa godišnjom potrošnjom od 2,5 miliona KM, a preuzimanjem seoskih vodovoda taj trošak nam se povećao za oko 600.000 KM”, rekao je Popović novinarima.

Osim toga, kaže on, prilikom preuzimanja seoskih vodovoda, preuzete su i obaveze prema svim radnicima tih preduzeća, dok je za baždarenje i održavanje vodomjera godišnje potrebno oko milion KM.

“Analiza troškova preduzeća pokazala je da je nephodno da popravimo poslovanje, da ne bi došlo do gubitka između dva i dva i po miliona KM”, rekao je Popović.

On je naveo da grad ima u planu i određene investicije, kao što je otklanjanje uskog grla, zamjena dotrajalih cjevovoda, te ulaganje u novu vodovodnu mrežu.

“Grad će u narednom periodu graditi primarnu i sekundarnu vodovodnu mrežu, od fabrike `Crno vrelo` pa dalje prema područjima u kojima je to najhitnije, a započetaje i izgradnja rezervoara na Krčmaricama, kao i u Jagarama i to će sve iziskivati dodatne troškove”, rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, gradska mreža vodovoda je dužine oko 900 kilometara, te sa preuzetih 750 kilometara seoske mreže i planiranim proširenjima mreže u gradskim, seoskim dijelovima i visinskim zonama, preduzeće “Vodovod” će u narednom periodu održavati više od 2.000 kilometara vodovodne mreže.

Odbornici su usvojili sve tačke dnevnog reda sjednice, među kojima i prijedlog zaključka o utvrđivanju nacrta odluke o izmjeni i dopuni Statuta grada kojim se predviđa da 21. novembar, dan oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu, postane novi gradski praznik, kao i prijedlog odluke o prenošenju prava upravljanja, korištenja i održavanja Sportske dvorane u centru na Sportski centar “Borik”, te izvještaj o realizaciji godišnjeg programa rada Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje za 2017/18. godinu

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!