Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Za SPC podjela Kosova nije prihvatljivo rješenje

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da podjela Kosova i Metohije i nove granice, o čemu neki govore, za Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i za većinu stanovništva, nije prihvatljivo rješenje.

“Srbija bez Kosova i Metohije nije Srbija. Kao čovjek kada mu izvade srce, on više nije živ čovjek”, rekao je patrijarh Irinej za rusku agenciju “RIA Novosti”, nakon završene posjete Moskovskoj patrijaršiji.

On je istakao da je stav Srbije i SPC da se u potpunosti poštuje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244, da bude obezbijeđena puna sloboda i autonomija albanskom narodu, ali da teritorija Kosova i Metohije ostane u okvirima Srbije.

“To je stav naše crkve, a taj stav je formulisao i nedavni Sveti arhijerejski sabor SPC. Mi smo 500 godina branili ga od Turaka i svih ko je hteo da ga otme od nas. Kosovo nije samo geografski pojam, to je naša kolevka. Sve što je povezano sa istorijom, duhovnošću, svetim predanjem Srba, nalazi se na Kosovu i Metohiji”, rekao je srpski patrijarh.

Patrijarh Irinej se osvrnuo i na pitanje stvaranja “nove crkve” u Ukrajini, rekavši da tek predstoji da se vidi do čega će ta podjela dovesti i kakve će biti krajnje posljedice.

“Nažalost, već su određene posledice očigledne i plodove te podele osećamo”, istakao je on.

Odgovarajući na pitanje da li će srpski manastir Hilandar na Svetoj gori, koji se nalazi pod jurisdikcijom Carigradske patrijaršije, priznati novu ukrajinsku pravoslavnu crkvu, patrijarh Irinej je rekao da SPC ne raspolaže novim informacijama po tom pitanju, kao i da se nada da će tamošnji monasi ostati pri stavu koji zastupa i SPC.

“Ne mislim da bi oni mogli zauzeti neku drugu poziciju koja se razlikuje od naše srpske crkve”, rekao je patrijarh Irinej.

Govoreći o mogućnosti kanonizacije blaženopočivšeg patrijarha Pavla, patrijarh Irinej je naveo da će se vidjeti da li će Crkva izvršiti zvaničnu kanonizaciju.

“Živi bili, pa videli. Ali, kako god da bude rešeno to pitanje, on je sveti čovek”, rekao je patrijarh Irinej.

Izvor
SRNA
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button