Politika

DEMOS: Djelovati na diskriminatorsku politiku SDA

Demokratski savez /DEMOS/ osudio je danas institucionalnu, antidejtonsku i diskriminatorsku politiku i praksu SDA prema Republici Srpskoj i Srbima u BiH i zatražio od međunarodne zajednice i svih političkih aktera jasne odgovore i djelovanje.

DEMOS je, nakon konstatnih napada na srpski narod u BiH i njegove političke prestavnike i institucije, u kojima svojim lažnim konstrukcijama godinama prednjači vrh najjače bošnjačke partije – SDA, uputio otvoreno pismo javnosti, međunarodnoj zajednici i svim političim akterima od kojih traži djelovanje.

Iz DEMOS-a navode da su diskriminatorskoj politici posebno izloženi Srbi u Federaciji BiH koji nisu napuštali svoje domove i povratnici u ovaj entitet.

“To se naročito ispoljava sprečavanjem povratka različitim mjerama, uključujući fizičke napade na povratnike, zastrašivanje, uništavanje i državnu otimačinu imovine, te neprocesuiranje ovih slučajeva, sprečavanjem zapošljavanja u javnim institucijama FBiH i pored ustavne garancije da će to svima biti omogućeno na jednak način”, navode iz DEMOS-a.

Diskriminatorska politika i praksa prema Republici Srpskoj i Srbima u BiH, kako se navodi, ogleda se i u negiranju zločina nad srpskim narodom, te opstruisanjem svih sudskih procesa za ratne zločine počinjene nad vojnicima JNA i srpskim narodom.

Ova diskriminatorska politika vidljiva je i uskraćivanjem prava na obrazovanje i onemogućavanjem upotrebe srpskog jezika i ćirilice, iako to ustavi u BiH, Odluka Ustavnog suda BiH i svi međunarodni instrumenti o ljudskim pravima garantuju.

Iz DEMOS-a navode da se održavanjem asimetričnih ustavnih rješenja i neefikasnog mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa, takođe vrši diskriminatorska politika, što je posljedica odbijanja potpune implementacije odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda, te otvorenim suprotstavljanjem implementaciji odluka Ustavnog suda BiH od institucija FBiH, te rušenjem antifašističkih spomenika u FBiH, kojim je obilježeno stradanje Srba u Drugom svjetskom ratu.

Kako je navedeno diskriminacija prema Srbima se ogleda i u svjesnoj i stalnoj radikalizaciji političkih prilika putem javnih istupa najviših funkcionera SDA, medijskom satanizacijom Srba i Republike Srpske i svih njihovih političkih lidera, višegodišnjim zataškavanjem i neprocesuiranjem napada na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, poslije čega se nijedan Srbin ne osjeća bezbjednim.

“Izvor ovakvog diskriminatorskog, antidejtonskog i necivilizacijskog djelovanja nalazi u nastojanju politike SDA da političkim sredstvima ostvari ratne ciljeve proklamovane u `Islamskoj deklaraciji` Alije Izetbegovića”, navodi se u pismu.

DEMOS je pozvao sve kadrove političkih partija iz Republike Srpske u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti da, koristeći sve raspoložive pravne instrumente, odmah počnu sa osporavanjem diskriminišućih odredbi u ustavima i zakonima pred nadležnim institucijama, radi postizanja pune konstitutivnosti Srba u Federaciji BiH /FBiH/.

“Osuđujemo inertnost i pasivnost međunarodne zajednice, prije svega Kancelarije visokog predstavnika u BiH, u pogledu obaveze sprječavanja diskriminatorskog i antidejtonskog djelovanja vlasti Federacije BiH”, navode iz ove stranke.

Iz DEMOS-a najavljuju da će traži reformu pravosudnog sistema BiH, kao i transformaciju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i njegovih nadležnosti, kako bi se vratilo povjerenje građana u cjelokupni pravosudni sistem.

“DEMOS smatra da se povjerenje i budućnost mogu graditi isključivo na istini i odricanjem od politika bošnjačkog šovinizma, koje za cilj imaju pokušaj unitarizacije BiH”, navodi se u saopštenju.

DEMOS pozdravlja formiranje komisija Vlade Republike Srpske koje bi trebalo da daju istinitu o svim zločina počinjenim u Srebrenici i Sarajevu u ratnom periodu od 1992. do 1995.

Iz ove stranke podsjećaju da Vlada FBiH nikada nije postupila po nalogu Doma za ljudska prava BiH i nije formirala komisiju koja je trebalo da sačini izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu.

“Ništa nije uradila ni Komisija Savjeta ministara BiH iz 2006. jer zbog opstrukcije SDA prestala sa radom. Sve to daje pravo Republici Srpskoj i srpskom narodu da formira kompetentne komisije koje će naučnim metodama objetivno utvrditi šta se zaista desilo u Srebrenici i Sarajevu u toku cijelog rata”, navedeno je u saopštenju.

DEMOS od Savjeta za sprovođenje mira očekuje da nedvosmisleno podrži nepristrasan rad ovih međunarodnih komisija kako bi se dopunila slika rata u BiH, skrojena političkim odlukama i političkim presudama na štetu srpskog naroda.

“Pozivamo funkcionere FBiH, posebno iz reda SDA, da se konačno suoče sa istinom o počinjenim ratnim zločinima i nad srpskim narodom u proteklom ratu, kao i nastavkom ratne politike u mirnodopskim uslovima”, navodi se u saopštenju.

DEMOS ističe da su neslužbeni rezultati popisa iz 2013. godine utvrdili stravičnu istinu o brutalnom etničkom čišćenju i masovnom progonu Srba u Federaciji BiH, koje bošnjačke političke partije, sa SDA na čelu, odbijaju da priznaju.

“Podsjećamo da je na teritoriji FBiH do rata živjelo oko 600.000, a prema neslužbenom popisu iz 2013. bilo ih je svega 56.550 ili 2,55 odsto. Najdrastični primjer etničkog čišćenja Srba u proteklom ratu sa područja FBiH je grad Sarajevu”, navedeno je u saopštenju.

Iz ove stranke podsjećaju da je u Sarajevu prije rata živjelo oko 90.000 Srba, a po neslužbenim rezultatima popisa iz 2013, u federalnom Sarajevu živi oko 10.400 Srba. Situacija je slična i u drugim gradovima u FBiH kao što su Mostar, Zenica, Tuzla i drugi.

“Pozivamo bošnjačke političke partije, prije svih partiju koja je dobila najviše glasova – SDA, da sprovedu odluku Ustavnog suda BiH broj U 4/04 od 31. marta 2006. godine kojom je utvrđeno da Zakon o grbu i zastavi Federacije BiH nije u skladu sa Ustavom BiH i međunarodnom konvencijama o ukidanju svih oblika diskriminacije”, navodi se u saopštenju.

Iz DEMOS-a podsjećaju da je istom odlukom Ustavnog suda naloženo Parlamentu FBiH, u kojem SDA čini većinu sve ove godine, da u roku od šest mjeseci izmjeni obilježja kojima je diskriminisan srpski konstitutivni naroda u FBiH, što nije provedeno punih 13 godina.

DEMOS poziva bošnjačke političkih partije, prije svih SDA, da odgovori na pitanja koliko je Srba ubijeno u Sarajevu u proteklom ratu i poslije njega, koliko je srpskih ljekara, profesora univerziteta, umjetnika, novinara, inženjera, pravnika i drugih protjerano i zauvijek napustilo ovaj Sarajevo?

Iz DEMOS-a pitaju i gdje je kulturno blago Srba i šta je sa vraćanjem imovine pojedincima, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi na širem području grada Sarajeva, te zbog čega se na srpskim imanjima oko Sarajeva danas vrši plansko naseljavanje Arapa?

“DEMOS očekuje od institucija BiH da konačno primoraju vlasti Federacije da sprovedu odluku o konstitutivnosti srpskog naroda u FBiH. DEMOS traži da u skladu sa odlukom o konstitutivnosti srpski jezik i ćirilicu uvedu u osnovne škole na cijeloj teritoriji FBiH i postane ravnopravno pismo u upotrebi u svim institucijama u FBiH i BiH”, saopšteno je iz ove stranke.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!