Društvo

Niko ne preuzima krivicu za aferu “pelene”

Ko je odgovoran u aferi “pelene”, koje su namijenjene teško bolesnoj djeci i odraslima, koja nekoliko dana potresa Republiku Srpsku i da li je problem u Zakonu o javnim nabavkama – ni juče nije utvrđeno jer se krivica i dalje prebacivala na one druge.

Podsjećanja radi, posljednjih dana u fokusu javnosti su navodi da Fond zdravstvenog osiguranja RS nabavlja samo jednu vrstu pelena za odrasle i teško bolesnu djecu, koje se mogu uzeti na recept, a koje su lošeg kvaliteta.

Loading...

U FZO to objašnjavaju činjenicom da prema Zakonu o javnim nabavkama BiH moraju nabavljati sredstva koja su ekonomski najisplativija, a ne najkvalitetnija.

U Fondu su kazali da Zakon o javnim nabavkama BiH lijek ili medicinsko sredstvo tretira na isti način kao i bilo koju drugu robu ili uslugu, poput, kako kažu, odvoza zemlje ili nabavke stolova.

Sa druge strane, Igor Vukajlović, tehnički sekretar Udruženja “Tender”, kazao je za “Nezavisne” da ako je ugovorni organ propisao minimum uslova koje mora da ispunjava pelena, te ako je ugovorni organ to propisao kako treba, ne bi mu mogla biti ni ponuđena pelena koja ne zadovoljava kvalitetom.

“Tu je sva krivica na ugovornom organu koji je iz nekih razloga dozvolio da se nabave pelene lošijeg kvaliteta od normalnog. Nije kriv ponuđač, nego ugovorni organ koji je napravio i prihvatio takvu tendersku ponudu”, rekao je Vukajlović.

Pojasnio je da je Zakon o javnim nabavkama BiH u priličnoj mjeri usklađen sa direktivama EU.

“Onaj ko priprema tendersku dokumentaciju mora da bude stručan, pogotovo kada su u pitanju lijekovi i medicinska sredstva. Kada neko stručan opiše na pravi način, onda tu nema nikakvih problema jer se dobije zadovoljavajući kvalitet i najniža cijena tog zadovoljavajućeg kvaliteta”, naveo je Vukajlović.

“Proizvodi koji su specifični za upotrebu, kao što su lijekovi i medicinska sredstva, ne mogu nikako biti tretirani isto kao i proizvodi široke potrošnje čije pojedinosti i specifikacije nisu toliko bitni za samog pojedinca”, istakla je za “Nezavisne” Gospava Rađen-Radić, sekretar Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima RS.

Prema njenim riječima, ne može se za cijelu populaciju ljudi izdvojiti i nabaviti jedna vrsta pelena.

“Možda je i ovo još jedan parametar neslaganja, odnosno težeg funkcionisanja sistema po pitanju rada institucija po pitanju nadležnosti, ali to su sve neke stvari koje su korisnicima nebitne”, kazala je Rađen-Radićeva.

Naglasila je da je jedino što je bitno da korisnik dobije adekvatnu zdravstvenu zaštitu u vidu medicinskog sredstva.

Navela je da bi bilo najbolje da se vrati nekadašnji način uzimanja pelena, kada su korisnici mogli uzeti pelene koje im odgovaraju.

“Mora postojati opcija da korisnik može doplatiti za to medicinsko sredstvo i uzeti ono koje je za njegovo dijete najadekvatnije i najbolje. Svi aktuelni problemi su pokazali da bi bilo najpraktičnije da pacijent dobije novčanu protivvrijednost za pelene, kao što su uradili s ratnim vojnim invalidima za određena pomagala. Ne vidim razlog zašto tako ne bi moglo biti i u ovom slučaju”, rekla je Rađen-Radićeva.

Rada Amidžić, predsjednica Farmaceutskog društva RS, istakla je da, posmatrajući sa stručnog aspekta, nije dobar model da se lijekovi i medicinska sredstva nabavljaju po principu javnih nabavki.

“Taj postupak je možda primjenjiv u nekim drugim sferama i sektorima, ali kada je u pitanju zdravstveni sektor, mislim da bi trebalo da se sagleda sa raznih aspekata. Tu treba da učestvuju i ekonomisti, i zdravstveni menadžeri, farmaceuti ljekari, naravno, i pacijenti koji su u konačnici najviše pogođeni načinom javnih nabavki”, pojasnila je Amidžićeva.

Navela je da bi ova tema trebalo da se podigne na viši nivo i da se u najvišim krugovima još jednom sagleda, te da se, kako ističe, vidi šta su nedostaci, a šta prednosti ovakvog načina nabavke.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ponovili su da Zakon o javnim nabavkama BiH ne uvažava specifičnost zdravstvenog sistema, te su inicirali njegovu izmjenu.

“To nikako ne može da bude isto, jer Fond putem javnih nabavki, između ostalog, nabavlja lijekove za pacijente koji su životno ugroženi i koji nemaju vremena da čekaju duge i komplikovane tenderske procedure”, naglašavaju u Fondu, te dodaju da je prema ovom zakonu omogućeno dobavljačima da se mogu žaliti na svaku fazu tendera, zbog čega ovi procesi znaju trajati i po nekoliko mjeseci.

Višković: Istražiti nabavku pelena

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković izjavio je juče da će u Srpskoj biti sprovedene sve procedure i analize u vezi s nabavkom pelena za odrasle i djecu, te da će biti utvrđeno da li je na tom planu bilo propusta.

Višković je naveo da treba da budu sankcionisani svi koji su se u vezi s tim, eventualno, ogriješili, te pozvao nadležne da istraže ovu situaciju.

“Imam informaciju da imaju tri ponuđača za nabavku pelena, da postoje tri vrste. Imate Agenciju za lijekove BiH iz koje su rekli da su nabavljači na tenderima imali sve moguće papire i sertifikate”, rekao je Višković.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!