Privreda

Srbija napravila leteću bombu sa GPS navođenjem (VIDEO)

Na ovogodišnjem sajmu u Abu Dabiju srpska namjenska industrija predstavila je svjetskoj javnosti svoje najnovije proizvode – borbenu bespilotnu letelicu “Aleks” i leteću bombu PGB-128.

Bespilotna letjelica “Aleks” projektovana je da polijeće vertikalno kao kvadkopter uz nastavak horizontalnog leta uz pomoć jedne potisne elise.

Loading...

Kako javlja portal “Tango siks”, prvobitno razvijeni “Aleks” ima ukupnu težinu od 35 kilograma i može nositi šest kilograma korisnog tereta. Sljedeći korak kompanije “E de pro” je razvoj letjelice ukupne težine 250 kilograma sa ciljanom nosivošću od 70 kilograma korisnog tereta. Planira se autonomija leta od pet sati i mogućnost naoružavanja raketama vazduh-zemlja, koje su već razvijene u matičnoj kompaniji.

Prvo testiranje polijetanja “Aleksa” i tranziciju u horizontalni let pogledajte u videu:

Precizno navođena leteća bomba PGB-128 je bomba kalibra 128 milimetara sa tandem krilom i cjelopokretnim repnim površinama. Riječ je o izuzetno ubojitoj bombi.

Vođena je INS-om uz korekciju putanje pomoću GPS-a. Masa joj je 50 kilograma i postojaće opcije sa infracrvenim ili laserskim navođenjem na cilj.

Kompanija “E de pro” je namjenski projektovala tandem krilo koje bombi omogućava postizanje maksimalnog doleta od 20 kilometara sa većih visina odbacivanja. Iz te kompanije kažu da će koncept modularne konfiguracije sistema omogućavati korišćenje različitih vrsta bojevih glava — kumulativne ili termobarične.

Osim ovih inovacija, na sajmu su se mogle vidjeti i ostali poznati sistemi, vozila i oružja. Najviše pažnje privukao je novi koncept oklopnog transportera “Lazar” sa lanserima rakete “Alas”, kao i redizajnirani “Stršljen”.

Izvor
Sputnjik
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!