Društvo

Mektić: U toku provjera bivših pripadnika “Islamske države”

Među desetoricom bivših pripadnika terorističke organizacije “Islamska država”, koji su zarobljeni u Siriji, a trebalo bi da budu izručeni BiH, osam nema državljanstvo BiH, dok se za dvojicu vrše provjere, potvrdio je ministar bezbjednosti BiH u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić.

Jedan od te dvojice je Ibro Ćufurović /24/ iz Velike Kladuše, koji je bio pastir kod Huseina Bilala Bosnića, osuđenog za terorizam. Ćufurović je otišao u Siriju 2013. godine, a za njim je raspisana crvena Interpolova potjernica.

“Dnevni avaz” navodi da je i za njega i za drugo lice teško izvršiti provjeru.

“Od Agencije za identifikacione dokumente BiH dobili smo obavještenje da ta dva lica nisu imala dokumente BiH, da su vjerovatno iz BiH izašli sa lažnim dokumentima”, rekao je Mektić za ovaj sarajevski dnevnik.

Prema njegovim riječima, u zavisnosti od trajanja provjera, sa SAD će biti precizirani detalji povratka državljana BiH iz Sirije, koji su prekršili Krivični zakon BiH, a za šta im zbog terorizma prijeti kazna do 10 godina zatvora.

On je dodao da se provjeravaju i podaci za žene i udovice bivših pripadnika “Islamske države” iz BiH, koje su izrazile želju da se iz Sirije vrate u BiH.

Prihvatanje zarobljenika porijeklom iz BiH dio je saradnje BiH i SAD, koje su pozvale zemlje da prihvate i pred domaćim sudovima procesuiraju sve svoje državljane koji su otišli da ratuju u Siriji.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!